< Zpět na články

Ajťák – Lovná zvěř 21. století

Ackee v létě oslaví 5. narozeniny skoro s 50členným týmem. A to jsme nikdy nepoužili žádného headhuntera ani bodyshop. Dokonce jsme 4 roky neměli nikoho na HR a neplatíme žádné prémie za doporučení (pokud nepočítám láhev dobré whisky nebo vína). Přesto se nám velmi daří, zdravě rosteme, otevřeli jsme kancelář v Berlíně a chystáme se na Skandinávii. Máme zajímavé klienty a nemáme nouzi o nové, chytré členy týmu. I když je to někdy velmi náročné, zakládáme si v Ackee na osobním přístupu, a proto se  s každým novým kandidátem snažím jakožto CEO sejít osobně.

Nicméně jsem od přírody velice zvídavý člověk, a tak mě zajímalo, jestli si konkurence při hledání nových parťáků nevede lépe. Proto jsem před půl rokem na LinkedInu stvořil iOSáka, říkejme mu třeba pan Unicorn. Ten dostal do vínku kvalitní vzdělání na ČVUT, rok praxe jako iOS developer v jedné tuzemské firmě a 2 roky u nás v Ackee. Také už pracoval na mnoha zajímavých projektech. Několik desítek počátečních kontaktů nabral během pár hodin, bylo to neskutečně snadné. Pak už jsem se o něj moc nestaral a jen sledoval, jak se mu bude dařit jako úplnému novorozenci v IT revíru.

Vše šlo jak po másle! Stačilo pár dní a panu Unicornovi začalo chodit spoustu nabídek na navázání spojení, posezení u kávy a na konkrétní pozice od českých i zahraničních firem. U 99 % se jednalo o generické nabídky rozesílané na nekonečné seznamy adres bez sebemenšího zájmu o chudáka pana Unicorna. Občas si s ním chtěly mladé, hezké slečny chatovat, ale na to p. U. nemá čas. Některé společnosti se ho snažily ohromit  nabízenou odměnou, nicméně i sebevyšší finanční ohodnocení není motivační, pokud nabídka nepřijde ze zajímavé firmy. Z firmy s kvalitním iOS týmem, která není deset let pozadu a už vůbec nudným korporátem. A tak je pan Unicorn stále spokojený v Ackee. Učí se rád nové věci, získává zkušenosti, občas zajde s kolegy na pivo, zamiloval si výhled z 10. patra v Karlíně a hlavně ho baví jeho práce.


I takhle to vypadá, když ve firmě vypíšete odměny za doporučení člověka.

doporuceniBOSCHcen

Ackee recept na spokojenost všech:

Děláme věci, jak nejlépe dovedeme

Předně si zakládáme na perfektně odvedené práci. I malý nebo neziskový projekt je pro nás důležitý, patřičně se mu věnujeme a snažíme se vždy o co nejlepší výsledek. Spokojení klienti nás pak doporučují dále, což přináší nové zakázky a my si můžeme vybírat. Snažíme se pracovat jen na těch projektech, které nám dávají smysl a kde jsme zákazníkovi partnerem. Do výběrových řízeních se hlásíme zřídka, raději diskutujeme s klienty než se dohadujeme s právníky. Programátor si sám zvolí projekt, který se mu líbí, a tím pádem dělá na věcech, které pro něj mají smysl.  Se zákazníkem, který je stejně jako my  zapálený pro věc a zároveň respektuje know-how celého Ackee týmu je radost pracovat.

Máme technologický náskok

Věnujeme velkou pozornost technologickým novinkám. Jako první firma v ČR programujeme již několik let reaktivně. Jsme spolupořadateli pravidelných setkání pro mobilní vývojáře mDevtalk, přednášíme na FIT ČVUT a děláme opensource link na github. Probíhají u nás pravidelné technologické meetingy týmů, na kterých řešíme úspěchy i faily, vylepšujeme naše skeletony a diskutujeme novinky. Cílem je všechny v týmu posouvat dopředu. Nehrajeme na hvězdné programátory a druhou ligu. U nás jsou všichni dobří!

Vše děláme in-house

Nezadáváme práci nikomu mimo Ackee. Jen tak dokážeme udržet vysokou kvalitu a perfektní servis pro zákazníka. Každý programátor pracuje jen s lidmi, které dobře zná, vždy se může s kýmkoliv hned poradit.

Každý názor má u nás váhu

Do projektu může mluvit kdokoliv – tester, junior, designer, projekťák. Jejich názor má stejnou váhu jako našeho CTO.

Umíme si udělat srandu sami ze sebe

Netvrdíme, že jsme nejlepší na světě. Nepřišli jsme se slámou v holínkách do Prahy a nekasáme se, že všechny převálcujeme. Bereme věci s pokorou. Zásadní otázky ohledně našeho směřování hodně promýšlíme a každý náš další krok je součástí dlouhodobého plánu. Přesto a možná právě proto nám nevadí udělat si srandu sami ze sebe, když se něco nepovede, klidně to vytroubíme světu. Vymýšlíme a podporujeme projekty ukazující IT svět také z jiné stránky jako #dnesnekodim.

martin pulpitel a p. Unicorn

Martin Půlpitel
Martin Půlpitel
Co-Founder & CEOMartin má na starosti hlavně rozvoj, business a vize. Jeho cílem je firmu neustále posouvat dopředu. Do práce jezdí na kole, cvičí jógu a hraje beach volejbal. Odpočívat vyráží nejraději do vysokých hor, kde není GPS signál.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >