V červnu jsem se zúčastnil semináře pořádaného neziskovou organizací United Europe ve francouzském Nice. Proč,  jaké to bylo a nad čím jsem se v souvislosti s celým seminářem zamyslel, se můžete dočíst v následujícím blogu.

Mít vlastní firmu nemusí vždy být jen honba za co nejvyšším obratem. Pro nás v Ackee je důležité také něco za náš úspěch vracet společnosti. V minulosti jsme například věnovali milion  v soutěži pro české neziskovky a také jsme pořádali hackathon zaměřený na boj proti Fake news. Je velice důležité, v jaké společnosti a prostředí žijeme a podnikáme. Demokracie je křehká a změny bývají rychlé, jak se ostatně můžeme přesvědčit na příkladu Maďarska nebo Polska. Proto má podle mě smysl věnovat se i tématům, která na první pohled s podnikám až tak nesouvisí.

Přestože Evropská unie není dokonalá, je to stále nejúspěšnější projekt v historii Evropy. Máme zde 70 let míru a nebývalé prosperity! V ČR má bohužel špatnou pověst díky populistům, kteří si na často lživých zprávách o EU vystavěli kariéru. Což není nic ojedinělého, víceméně každá evropská země nějakého svého populistu má (např. UK – Farage, Polsko – Katzynsky, Holandsko – Wilders, Francie – Le Pen...).

United Europe foto

Na pro-evropském semináři v Nice se sešlo přes 20 mladých profesionálu z celé Evropy, od Finska až po Gruzii. Každý s trošku odlišným životním osudem, vzděláním, postavením i profesním zaměřením. Tedy velice různorodá a kreativní společnost. Na úvod každý z účastníků přednesl svůj pohled na současnou Evropu a projekt, na kterém by chtěl pracovat. Z nich byly nakonec vybrány 4, na které se potom skupinky celé 2 dny soustředily.

Můj projekt upozorňoval na problém Fake News a jejich šíření v porovnání s tím, že pozitivní informace se nikdy nešíří tak snadno. Jeho myšlenka byla motivovat mladé lidi, aby více postovali na socialní sítě pozitivní zprávy, videa nebo fotky z EU, ideálně s jednotným hastagem. Nakonec sice vybrán nebyl, ale mohl jsem se připojit do týmu k někomu, jehož myšlenka mi byla také velice blízká.

Centre Culturel Franco-Allemand de Nice

Vybrané projekty

  1. Podcasty – Rumunský novinář Lucian navrhl tvorbu podcastů s evropskou tematikou z různých částí EU. Vlastně taková audio verze německého Deutsche Welle. V rámci sem ináře potom se svým týmem natočil podcast přímo z dění v Nice.
  2. Hra pro mobilní telefon – Italka Vanessa prezentovala nápad na jednoduchou hru, kde by hráč měl rozpoznat, které místo je v Evropě a které není. Ověřit si tak své znalosti z historie, geografie a ekonomie Evropy.
  3. Short movie – Finka Silja přišla s formátem krátkých videí od mladých lidí, kteří se účastní zajímavých akcí EU nebo jsou třeba na Erasmu – prostě cestují. Taková videa by se pak jednoduše šířila po sociálních sítích. V rámci semináře potom společně se svým týmem jedno natočili.
  4. Story for school – Projekt Fina Hermanniho, který mluvil o tom, že velké problémy Evropy – jako je migrace nebo společná měna – jen těžko můžeme jako jednotlivci ovlivnit přímo. Ale co může udělat každý z nás, je například napsat na svou střední školu a popovídat si tam s mladými lidmi o svojí zkušenosti s cestováním, studiem nebo prací v zahraničí. Prostě upozornit na tato pozitiva, která sice dnes každý bere jako samozřejmost, ale ještě před 20 lety byla nepředstavitelná.

Připojil jsem se nakonec právě k týmu Hermanniho a pracoval s ním na projektu, který popisuji výše. Souhlasím totiž s jeho myšlenkou, že ze všeho nejdříve je potřeba udělat osvětu u studentů na středních školách, aby se vůbec o možnostech, které EU nabízí, dozvěděli. Založili jsme společně FB stránku, na kterou bude možné sdílet zkušenosti související s myšlenkou našeho projektu – ještě stále na ní pracujeme a zveřejněná bude v následujících měsících. Také jsme vytvořili prezentaci, se kterou nyní půjdeme já i Hermanni na svou střední školu.

I když je Nice moc hezké město, neměl jsem nakonec moc času si ho užít. Alespoň jsem si ale zvládl každé ráno před začátkem semináře jít zaplavat do moře. Práce bylo hodně, vše bylo velice intenzivní, ale tomu pak odpovídaly i výsledky. Bylo skvělé spolupracovat v  mezinárodních týmech na tak zajímavých projektech, proto bych rád s United Europe uspořádal nějakou akci i tady u nás, v Praze. Takže se můžete pomalu začít těšit! Nicméně už teď můžete každý za sebe pomoci Evropě a demokracii. Věřte, že to má smysl.

Martin Půlpitel
Martin Půlpitel
Co-Founder & CEOMartin má na starosti hlavně rozvoj, business a vize. Jeho cílem je firmu neustále posouvat dopředu. Do práce jezdí na kole, cvičí jógu a hraje beach volejbal. Odpočívat vyráží nejraději do vysokých hor, kde není GPS signál.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >