< Zpět na články

Není IT agentura jako agentura

Před více než půl rokem jsem přešel ze středně velké IT agentury do Ackee, které má zhruba čtvrtinu zaměstnanců. Změnu jsem očekával s napětím. „Jít do menší agentury je krok směrem k malým projektům s napjatým rozpočtem, který vznikaj’ na koleně,“ strašil mě bývalý kolega. A navíc prý v  Čechách málokdo dělá opravdu velké mezinárodní projekty. Na jaké zásadní rozdíly jsem nakonec narazil a co mě překvapilo?

Skutečně zajímavé projekty

Podoba projektů je pro mě asi nejdůležitější téma. V předchozí agentuře jsem měl možnost přesvědčit se, že velký projekt nemusí být automaticky zajímavý. Nic na tom bohužel nemění ani bezedný rozpočet. Je fajn vylétat si neomezený přístup do letištních salonků a bydlet v drahých hotelech. Po čase se ale člověk začne sám sebe ptát, jestli ta kvanta meetingů, callů a prezentací něco doopravdy přináší, nebo jen pomáhají roztáčet zaběhnutý korporátní kolotoč.

Za zajímavé považuji hlavně inovativní projekty, tedy ty, které využívají současné technologie, ať už jde o Ackee blockchain, řešení pro sdílenou ekonomiku, logistiku, delivery platformu nebo digitalizaci firemních procesů. A takové projekty bez problému úspěšně implementují i  menší agentury. Každý den tak dostávám reálnou možnost se s  něčím takovým nejen potkat, ale být přímo u toho. Jistě, má to svá ale. Velmi často se od zúčastněných očekává větší tah na branku a schopnost zvládat více rolí – a tedy i úkolů – naráz. Zato však máte velkou šanci vidět výsledky své práce v rozumném časovém horizontu.

Také jsem se přesvědčil, že i menší agentura se s úspěchem dokáže prosadit například v Německu, kde není zrovna jednoduché vyhrát solidní zakázku. Ackee se to však dlouhodobě daří, což přináší možnost podílet se na opravdu zajímavých projektech, ať už je to aplikace pro Německý spolkový sněm, platforma pro 100% elektrický carsharing od Volkswagenu WeShare nebo Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Konečně přehledné procesy

Další předností menší agentury, která mě po přechodu do Ackee příjemně překvapila, je přehledné „hřiště“. Velmi rychle poznáte, jak firma funguje jako celek a jaký převládá mindset. Už během přijímacího pohovoru tak můžete odhadnout místní spirit a zda vám bude vyhovovat. Rozhodně se vám nestane, že až po několika měsících zjistíte, že kromě projektu, na který vás vzali, zbytkem agentury zmítají problémy.

Osvěžující změnou pro mě byla i redukce tabulek, procesů, „**strategických**“ meetingů a tvorba prezentací na minimum. Na druhou stranu člověk někdy narazí na to, že se kolegové odvolávají na jakousi kolektivní paměť, kde má být údajně všechno uloženo… Ta však s odchodem zaměstnance, který ji má z velké části ve své hlavě, poněkud ztrácí na vitalitě. Tento fakt ale kompenzuje větší míra flexibility, jednoduchá firemní struktura a snaha nejpalčivější problémy přetavit z kolektivní paměti do procesu.

Samostatná práce v týmu

Na menším hřišti budete určitě mnohem více vidět a budete mít i větší díl zodpovědnosti. Moc se vám tedy „nepoštěstí“, že byste se s nějakým projektem jen tak svezli. Na druhou stranu ve vašem okolí výrazně ubude černých pasažérů a úměrně tomu přibude ochotných kolegů, kteří berou projekty za své.

V malém týmu skutečných profesionálů totiž každý zvládne vyvstávající problémy řešit sám. A když si nevíte rady, stačí se obrátit na parťáka, který sedí hned vedle vás. Problémy hobití velikosti nemusí putovat celou organizační strukturou tam a zase zpátky jen proto, aby se zvolilo to nejefektivnější řešení. Nenarazíte tady na hru na práci**, manažerské obstrukce ani zdržovací manévry známé z leckterého nabobtnalého korporátu.**

Závěr

Po více než půlroce v Ackee můžu s čistým svědomím říct, že moje prvotní obavy z „**přestupu**“ byly zbytečné. Místo naddimenzovaných projektů teď pracuju na smysluplných inovativních věcech, které dokážu se svým týmem dokončit v rozumné době. Mám víc příležitostí zapojit se do celého procesu vývoje aplikací a moje práce má zřetelnější dopady. Místo vykomunikovávání věcí na všechny strany řeším projekt s několika lidmi, kteří svou prací žijí. Přechodu z větší agentury tedy nelituju. V Ackee jsem se totiž přesvědčil, že menší IT firmy za těmi velkými rozhodně nezaostávají. V mnohých ohledech je tomu podle mě právě naopak.

Zní to dobře? Přidejte se. Právě nabíráme!

Martin Vavroušek
Martin Vavroušek
Project ManagerMartin pečuje o naše německé klienty a projekty. Do práce jezdí na skatu, má rád ženy, víno a zpěv.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >