< Zpět na články

Výlet po Sillicon Valley

Jako každý technologický nadšenec považuji za povinnost při své návštevě Californie prozkoumat známé Sillicon Valley. Nejen, že mě zajímalo kde vznikají služby a produkty, které každý den používám já a stovky milionů ostatních lidí, ale jelikož v Ackee řešíme novou kancelář, bral sem to také trošku jako inspiraci (haha) :).

Jako první jsem do své oblíbené navigace Waze (v americe tuto službu používá mnoho lidí a navigace funguje mnohem lépe než v ČR) zadal adresu 1 Infinite Loop Cupertino, tedy adresu sídla Apple. Prošel jsem si celý kampus kolem dokola. Cestou jsem narazil i na několik zaměstnanců, kteří šli do práce, nutno podotknout, že příliš nespěchali :). Nakonec jsem zašel do jediného Apple Storu na světě, který prodává Apple suvenýry a merchandising.

Po výběru Apple suvenýrů do naší nové kanceláře Na Santince jsem vyrazil směr Palo Alto, sídla Facebooku. Ty pro mě bylo trochu zklamáním, jelikož jediné co bylo vidět byla obyčejná budova zvenku a obrovské parkovistě. Facebook toho navenek opravdu moc neukazuje, ale pokud bych měl hodnotit kvalitu vozů na parkovišti Apple a Facebook, tak u Facebooku se to drahými sporťáky jen hemží. Nepřesvědčila mě ani vlastní ulice "The Hacker Way", ale to bylo možná tím, že jsem byl naštvanej, že jsem si cestu dovnitř nikterak "neohackoval".

IMG_0204Následně jsem si udělal akademickou pauzu a zastavil se ve Stanfordu a považuji to za nejlepší část výletu. Univerzitní kampus je skvělý. Krásné budovy a úžasná atmosféra, která sálá na každém kroku. Na hodinu jsem si pujcil kolo a celý kampus si na něm projel a bylo pěkné pozorovat všechny možné aktivity, kterým se stovky studentů v pátek odpoledne věnovaly. S několika studenty jsem prohodil pár slov a všichni byli velice milí a nápomocní ztracenému cizinci :).  Kampus je dokonale udržovaný a ta atmosféra je prostě nepopsatelná!

Po příjemné zastávce ve Stanfordu jsem mířil na poslední zastávku a to do Mountain View, abych si prohlédl Googleplex. Google má kampus opravdu obrovský, každá budova je trošku jiná, ale vše ve stejném stylu. Co považuji za super věc je, že Google má po kampusu různě položená stará kola (asi to okoukali od bratrů Ježkových, ale narozdíl od jejich Rekol nejsou růžová, nýbrž laděná do barev Google loga). Kolo můžete kdekoliv vzít a jezdit a pak ho kamkoliv v kampusu odložíte. O tom, že si kolo můžete vzít kdekoliv droidjsem se přesvedčil tak, že jsem si půjčené kolo nechal za rohem a šel se kouknout pěšky, při návratu bylo kolo pryč a já musel najít jiné (naštěstí jich má Google opravdu hodně a slouží jak pro přepravu zaměstnanců, tak návštěvníků). Nejzajímavější na celém kampusu jsou "Androidí" sochy znázorňující jednotlivé release verze tohoto mobilního systému. Tyto sochy jsou velice pěkně provedné a hojně navštěvované turisty.

Pokud byste se chystali tato místa někdy navštívit tak mám několik tipů, Apple store v cupertinu otevírá až v 10. Nenechávejte "své" Google kolo bez dozoru :). A za nic na světě nejezděte k Facebooku. Nadruhou stranu určitě ale navštivte Stanford a vyhraďte si na to několik hodin času...

Dominik Veselý
Dominik Veselý
Co-Founder & CTO

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!