Naše berlínská přítomnost začíná sklízet ovoce – vyhráli jsme tendr na novou mobilní aplikaci německého Bundestagu. Už za sebou sice máme prvních pár německých projektů, ale tohle je jednoznačně zatím největší “berlínský” úspěch Ackee. Jak vypadal tendr a jak bude vypadat naše aplikace?

Proč si Bundestag vybral nás?

Vysvětlení je celkem jednoduché – vyhráli jsme otevřené výběrové řízení, do kterého se hlásilo mnoho firem z celého Německa. V prvním kole se předkládaly reference, v druhém kole se hodnotil předložený koncept a cena. Náš koncept poté zaujal porotu nejvíce (a cena byla na německé poměry taktéž konkurenční).

Součástí nabídky byl grafický návrh a technický popis řešení. Co se týče techniky, navrhli jsme nativní aplikace v jazycích Swift/Kotlin a pár vychytávek na poměrně zkostnatělém API. Grafický návrh našeho hlavního designera Romana Gordienka splňoval všechny požadavky Bundestagu a přišel s novými podněty – šli jsme do toho naplno, po našem a bez kompromisů. A byl to nakonec především grafický koncept, který u poroty zabodoval.

Poslední překážkou ve výběrovém řízení bylo odeslat obratem fax s potvrzením o přijetí zakázky, což se v Karlíně ukázalo jako poměrně velký problém – zachránila nás až služba faxapp.com. Poté již následovalo velice příjemné přivítání od hlavní referentky v prostorách Bundestagu.

Jak bude nová appka vypadat?

I když je současná aplikace Bundestagu stále dostupná ke stažení, její technický stav již neodpovídá současným požadavkům. Naším úkolem je proto tuto aplikaci s téměř 850 tisíci staženími kompletně nahradit.

Zjednodušení navigace

V současné aplikaci se užívá dvojí systém navigačních prvků, a to může být pro uživatele během proklikávání matoucí, proto jsme navrhli jasné a jednotné rozložení informačních tabů v dolní liště napříč celou aplikací. Prostředí je tak konzistentní a uživateli je zároveň jasné, v jaké sekci se nachází.

Nadčasový vzhled

Co se týče grafického designu, některé věci byly v požadavcích Bundestagu dané. Ikonou aplikace bude (stejně jako u současné) symbolická orlice. Moderní vzhled musel vycházet z korporátního designu Bundestagu, tak aby aplikace zachovala seriozní postoj německého ústavního orgánu. Což se nám podle výsledku tendru povedlo – naším hlavním cílem bylo důstojně představit německý Bundestag v moderním světě aplikací.

A jak jsme toho dosáhli? Řídili jsme se jednoduchým pravidlem: “Hlavní jsou informace.”

Věnovali jsme velkou pozornost typografii, dekorativní prvky jsme využívali co nejméně, ikony jsme nakreslili v jednotném stylu a použili je jen v opravdu nutných případech.

Pro zachování čitelnosti textu a jeho čistého vzhledu jsme pro celou aplikaci vybrali jen dva typy fontu, zvolili správné odstíny, řezy a výšky řádku.

Použité barvy odpovídají manuálu Bundestagu a jeho současnému webu. Informační ráz aplikace je podpořen převažující bílou a černou barvou. Důležitá byla práce s volným prostorem, který pomáhá uživateli rychle se zorientovat a zabraňuje tomu, aby ho pohltila záplava textu a dat. Aplikace tak působí vzdušně, i když je v ní opravdu hodně informací.

Screeny nové aplikace pro Bundestag od Ackee

Jaké funkce appka nabídne?

Aplikace obsahuje 4 hlavní sekce:

  1. Aktuality z Bundestagu
  2. Plenum: on-line videopřenosy ze zasedání
  3. Seznamy poslanců a informace o nich
  4. Výbory, programy těchto výborů a novinky o nich

Tyto sekce znázorňují ikony v dolní liště (viz screenshot), kterou uživatel vidí, ať je kdekoli v aplikaci, a tak slouží jako hlavní orientační prvek. Pátá ikona na liště s názvem Mehr obsahuje ostatní funkce aplikace, které uživatel nepoužívá tak často (nastavení, uložené články, informace o aplikaci).

V sekci Aktuality jsou k nalezení výsledky hlasování, rozdělení křesel a harmonogram zasedání.

Nejpřitažlivější funkcí je živý přenos ze zasedání Bundestagu. On-line vysílání je vyhrazena sekce Plenum. Pokud ale zasedání právě probíhá, uživatel vidí náhled z kamery také v sekci Aktuality. Tento on-line obraz bude označený štítkem LIVE a tlačítkem pro přechod do sekce Plenum. V případě, že se uživatel v době zasedání nachází v jiné sekci, objeví se v liště u ikony Plenum červený notifikační kroužek také upozorňující na průběh vysílání.

Na screeně Plenum dominuje právě obraz s on-line přenosem. Můžou se zde přepínat dva videokanály a audiokanál. Pro pohodlné sledování lze zvětšit video na fullscreen a dívat se v módu landscape. Pod přenosem je zároveň vidět program zasedání, který je tvořen seznamy osobních proslovů a diskuse. Aktuální bod je barevně zvýrazněn a během live vysílání se na něj automaticky zascrolluje. Programem může uživatel scrollovat také během přenosu – obraz je zakotvený v horní části screeny, a tak je možné zároveň pročítat program a sledovat průběh zasedání.

V téže sekci je v horním navigačním baru ikona pro Kalendář. V něm jsou označeny dny, během nichž proběhlo nebo proběhne zasedání. Slouží zároveň jako archiv programů minulých sněmů. U termínů budoucích zasedání uživatel vidí program a může si nastavit notifikaci, která mu přijde 15 minut před začátkem live přenosu.

V návrhu aplikace počítáme s jejím dalším rozvojem, takže bude možné rozšiřovat funkce podle přání klienta.

Ještě něco o vývoji

Jak již bylo zmíněno, aplikaci budeme vyvíjet nativně v plné kvalitě, protože nativní vývoj máme osvědčený a jsme v něm jako doma. Zároveň chceme, aby nová aplikace nemusela využívat webviews jako ta současná a byla tak na webu Bundestagu zcela nezávislá, pro což bude ještě nutné získat podporu na straně API, které my nevyvíjíme.

Aplikace bude dostupná pro platformy iOS a Android a zcela kompatibilní s běžnými typy smartphonů a tabletů. Během vývoje bude prioritou celkové zrychlení aplikace, abychom předešli pomalému načítání fotografií nebo položek v seznamech. Zde se budeme držet osvědčených Ackee receptů s přednačítáním requestů a ukládáním do lokální databáze telefonu.

Kdy bude aplikace hotová

Pokud vše dobře půjde, měli bychom mít aplikaci hotovou koncem druhého kvartálu 2018.

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee BlockchainJosef je spoluzakladatel Ackee, CEO Ackee Blockchain a doktor přes distribuované systémy na ČVUT. Ve volném čase okopává záhonky a chová křepelky.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >