< Zpět na články

Crowd learning: Jak (se) učíme technologie

School of Flutter, škola GO, School of Crab nebo BI-CYP. To všechno jsou názvy a příklady našich interních akademií, které využívají principů crowd learningu. Ten vychází ze zájmu skupiny lidí o vzájemné sdílení zkušeností a znalostí a slouží tak jako skvělá motivační platforma. Co máme za sebou a co nám funguje?

Pro každou technologii jsme si připravili sérii modulů, ve kterých se navzájem učíme jednotlivým nástrojům. S nápadem na téma nové akademie může přijít kdokoliv z miláčků. Společně tak vytváříme vzdělávací prostředí, kde každý může posouvat sebe i ostatní v tom, co ho baví.

Proč crowd learning?

Čekat na nějaký kurz není náš styl. Chceme dělat ty nejlepší a nejkrásnější appky a neustále se držet v čele technologického pelotonu. Díky sdílení zkušeností s ostatními si zároveň rozvíjíme soft skills – jak předávat informace, komunikovat a lépe spolupracovat s ostatními. Miláčkům čas na akademii hradíme (zpravidla 1 hodinu týdně), čas na samostudium je už na jejich účet.

Jaké principy nám fungují?

Ze zkušeností z proběhlých akademií jsme si postupně vypracovali sadu principů, které slouží jako základ pro naše budoucí crowd learningové akce:

  1. Každý by se měl zapojit a ne si to jen odsedět. Crowd learning je forma učení, která stojí na aktivním zapojení všech účastníků. Bez ní by to nebylo možné. Očekává se tedy zájem o témata, příprava modulů a časová investice nad rámec “přednášek.” Pokud někoho téma nakonec nenadchne, může kdykoliv odejít.
  2. Připrav si jedno téma, které nastuduješ sám a posdílíš s ostatními. Nechceme z akademií dělat one-man show. Témata se rozdělují na začátku, každý má možnost si vybrat a zpracovat ho do stravitelné podoby. Témata a data jednotlivých modulů dáváme do sdíleného dokumentu. 
  3. Sdílej materiály s ostatními. Pro sdílení studijních materiálů nejčastěji využíváme Google Classroom nebo Gitlab. Účastníci tak mají možnost se k jednotlivým modulům vrátit. Materiály jsou otevřené i pro neúčastníky – pokud by někoho téma zaujalo a nestihl akademii v době konání, může ji dohnat ve volném čase.
  4. Okořeň svou lekci společným kóděním nebo řešením problému. Uf, každý si asi někdy pospal na nudné přednášce. Spáče nechceme ani u nás! Je to užitečný tip pro všechny, kteří si připravují přednášku.
  5. Méně zajímavá témata zpracuj v menších týmech jako “semestrální projekt”. Pokud teda nějaká taková jsou. Když ano, práce v týmech může být příjemným nakopnutím a navíc můžou vzniknout zajímavé nápady.

Snad vám naše zkušenost s crowd learningem přijde vhod. Principy vychází z naší praxe, ale nebojte se je převzít a přizpůsobit vlastním potřebám. 

Chcete se učit s námi? Přihlaste se do dalšího běhu naší školy Solany, kterou má pod palcem Ackee Blockchain.

Sára Lédrová
Sára Lédrová
People & Culture Coordinator

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!