< Zpět na články

Dackeeth10n: Ackee slaví 10 let

V létě Ackee oslavilo 10. narozeniny. Takové výročí je super příležitost k sepsání takového toho klasického “linkáčového” výstupu o tom, jak jsme za 10 let vyrostli o milion procent, s tím a tím klientem jsme skoro založili rodinu, a nejlíp to zakončit nějakým motivačním citátem o vystupování z komfortní zóny. Bla bla bla. My jsme radši energii ušetřenou na sepisování bullshitů vložili do kalby oslavy. Rovnou do deseti oslav. Za jediný víkend.

fotka z oslavy 10 let ackee, pohled z publika na pódium s vedením, prezentací a balonky

Koncept

Akce děláme pořád a hodně, ale občas trochu bojujeme s tím, že se na žádné nepotkáme všichni. To je v pohodě, ne každý chce shufflovat na dnb do tří do rána, nerdit celý večer u deskovek nebo třeba lítat ze singltreku vrtulníkem se zlomeninou stehenní kosti. Došli jsme k tomu, že nejde udělat akci, kterou si fakt užijou všichni. Chvíli jsme si pohrávali s konceptem akce, kterou si neužije nikdo, ale to nám nakonec přišlo moc i na Ackee. Jak z toho ven?

Nápad se zrodil klasicky v hospodě u piva. Uděláme 10 akcí, které vymyslíme a propojíme tak, aby si každý našel to svoje, a zároveň tím trochu rozbijeme přirozené “zájmové kroužky” a skupinkování. Vymyslet 10 různých akcí, které máme rádi, bylo v pohodě. Donutit lidi, aby se zúčastnili i těch, na které by normálně nešli, bylo paradoxně ještě lehčí. Spoiler alert: stačí je nechat sbírat razítka.

10 let, 10 akcí a výzva zúčastnit se všech. To je prakticky desetiboj = decathlon. K tomu jsme přidali trochu Ackee, špetku leetspeaku 🤓 a vznikl brand pro náš legendární párty víkend – Dackeeth10n [dekýtlon]. Co jedna akce, to jeden rok reprezentující klíčový milník naší existence. A čím víc zářezů (v podobě razítek za účast), tím větší fame v síni slávy.

Implementace

Dalo by se k tomu přistoupit tak, že je to “jen” oslava, ale my jsme to vzali jako jakýkoliv jiný projekt – prostě profi. A protože zúčastnit se 10 různých akcí od pátečního večera do pondělního rána na 10 různých místech vyžaduje fakt dobrou orientaci v programu, došlo i na appku! S těma máme tak trochu zkušenosti, takže jsme využili náš App4Event, v rámci kterého dodáváme digitální průvodce pro festivaly a konference po celém světě.

teamleader frontend týmu Jakub ukazuje Filipovi Dackeeth10n aplikaci v mobilu

Scope jsme rozhodně nepodcenili… Čekal nás design projektu, vývoj mobilní appky, vytvoření vizuální identity, ale i zajištění správné komunikace směrem k účastníkům a hlavně příprava samotných akcí. Důležitou roli hrálo taky načasování a to, jak představit koncept zbytku firmy, takže nechyběly ani pravidelné meetingy a statusy pro efektivní koordinaci celého projektu. A i když jeho řízení bylo dost agilní, osekávání funkcí aka oslav se rozhodně nekonalo.

Abychom appku mohli nakrmit daty o všech akcích, museli jsme je nejdřív vymyslet. A to tak, aby se dalo stihnout všech deset, ale zároveň to byla dostatečná výzva i pro naše tvrdé jádro. Proto v appce účastníci našli i transport, ale taky “úroveň” účasti, aby si na své přišel prostě každý – hardcore, family friendly, party driven, calm weekend, praguer, traveller i foodie. Pravidelné příspěvky na Slacku několik týdnů předem v podobě upoutávek na každou akci vyvrcholily úplným odhalením celého programu včetně launche appky a následným informováním účastníků právě skrze ni.

screenshot koláží promujících jednotlivé akce dackeeth10nu

Průběh

Začali jsme v pátek zahajovací party v našem kanclu (1), která se protáhla na nedalekou afterparty (2) a sobotní snídani (3). Na tu navazovala exkurze v pivovaru na Kladně (4) a odpolední přesun do Olomouce na večeři (5). Zábava po ní byla čistě na účastnících, hlavní bylo stihnout východ slunce na náměstí, vyfotit si selfíčko s orlojem (6) a směnit ho za kafe nebo čaj ve stánku připraveném přímo pro nás na náměstí Republiky. Ranním vlakem zpátky do Prahy rovnou na lekci sebeobrany (7), odpoledne “zábava” s klaunem (8) a večer do kina, které rozhodně nebylo za odměnu (9). Skončili jsme tam, kde jsme začali, na slavnostní snídani (10) opět v našem doma, dejvickém kanclu. To by bylo “long story short”, pro “long story long” čtěte blog od naší Evky.  

lidi z Ackee s balonky na Dackeeth10n zahajovací party

Designeři projektu měli při tvorbě k ruce persony a stejně tak pár scénářů, které v průběhu oslav mohou nastat. Ty se víceméně naplnily, a tak se mezi účastníky našli třeba ti, co i přes velké ambice měli skóre 2 akce, i když v pátek křičeli, že toho stihnou hodně, protože je to přece totální pohodička, ale na sobotní snídani se už neukázali. Tam se mimochodem kvůli přepálenému začátku neukázal ani jediný devítkař, další předpovězený scénář. Kartičku se všemi deseti razítky nakonec nasbíralo 13 (!) statečných, mezi kterými jsme mohli vidět strategické desítkaře, co víkendem propluli (skoro) bez újmy, ale i desítkaře, co se z výkonu vzpamatovávali několik dní.

dackeeth10n launch party: lidi z Ackee hrající stolní fotbálek a zpívající na podiu

Příběh nekončí

Na Dackeethlonu nebylo tak důležité vyhrát, ale zúčastnit se, cenu útěchy odměnu v podobě spešl merche nakonec dostali všichni. Ti nejúspěšnější si kromě kocoviny a respektu navíc odnesli taky čestný badge, která všem připomíná, co jejich výkon obnášel. Rekordy padly, síň slávy se zaplnila, kronika obohatila, vzpomínky zůstávají. Tak zas za deset let!

selfie vedení Ackee se všemi na zahajovací Dackeeth10n party

Jan Mísař
Jan Mísař
Chief Brand Officer

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!