V lednu 2018 jsme u nás v Karlíně pořádali hackathon na téma fake news. Zhruba 24hodinová akce, při níž programátoři ve spolupráci s datovými analytiky, designéry a žurnalisty pracovali v týmech na vlastních projektech, vznikla ve spolupráci s Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky a Nadací Open Society Fund.

FakeHacks

Příprava je půl úspěchu

Asi měsíc před samotnou akcí jsme pro inspiraci začali zveřejňovat různé zajímavé články a nástroje na FB události. Týden před akcí se pak ještě konal brainstorming o možných FakeHacks tématech. Jeho součástí bylo i několik odborných přednášek na téma fake news, jejichž posluchači nebyli jen z řad budoucích hackatonistů. Lidé se přišli dozvědět víc o fenoménu fake news, protože v éře sociálních sítí, řetězových mailů a botů není jednoduché rozlišit pravdivé a nepravdivé informace často ani pro profesionály.

Cílem hackatonu bylo vytvořit aplikace, které pomohou s problematikou fake news. Kromě toho neexistovala žádná jiná omezení, řešení bylo čistě na účastnících .

Datové sety, se kterými se během hackathonu pracovalo, poskytla například Česká tisková kancelář, k dispozici byl i inteligentní analyzátor velkých textů, za kterým stojí Geneea, a nástroj SocialWatch pro monitoring sociálních sítí, online diskuzí a webů společnosti Dataweps.

fakehacks

Tři, dva, jedna, hack!

Jednalo se o první ročník FakeHacks, přesto se přihlásilo přes padesát IT odborníků a soutěžilo celkem 14 týmů. Mezi nimi byl i náš frontend developer Lukáš, který se s námi podělil o hackaton zážitky z pohledu účastníka…

“Jakmile zazněl startovní pokyn, začaly se formovat týmy. Některé už byly domluvené před hackatonem, spousta účastníků ale teprve hledala správné partnery pro svůj nápad, nebo naopak někoho, komu s nápadem pomoci.

Poté se většinou přesouvali do místnosti s občerstvením, aby u jídla, případě piva či jiného nápoje začali vášnivě diskutovat parametry realizace svého projektu. Tak jsme učinili i my!  Postupně se náš nápad tvaroval a obrušoval, jak jsme ho probírali s mentory, kteří chodili mezi jednotlivými týmy.

FakeHacks
Čas však letěl neúprosným tempem a když jsme se po třetí hodině ranní v týmu dohodli, že je čas na spánek, někdo odešel spát domů, já zůstal v připravené nocležárně. Ráno jsem se nasnídal a s čerstvou hlavou se opět vrhl do práce. Najednou nám zbývalo jen posledních pár hodin na to, abychom dostali aplikaci do funkčního stavu a připravili pro ni prezentaci.

Rychlé úpravy na poslední chvíli zná asi z práce spousta lidí, nyní mi to ale připadalo jako raketové tempo vývoje, ve kterém jsme si v týmu rozdělili úkoly a paralelně dokončovali appku i prezentaci. Byl jsem pyšný, že jsme nakonec deadline pro odevzdání těsně splnili, ale práce 20 h v kuse dá tělu zabrat, a únava byla opravdu znát.”

FakeHacks

Na stupních vítězů

První ročník FakeHacks vyhrál tříčlenný tým s aplikací MindBrella. Jde o plugin do Google Chrome prohlížeče hodnotící důvěryhodnost stránek a profilů na Facebooku. Vývojáři Martin Vastl a Jakub Bareš a designér John Roose ho během 24 hodin stihli vymyslet, nakódit i nainstalovat do prohlížečů. Všichni tři se poprvé potkali až na akci FakeHacks a jejich plugin si do dnešního dne stáhlo už 477 uživatelů.

Jako druhý se umístil nástroj Source Check, který zjednodušuje přístup k meta-informacím o zpravodajských portálech. O třetí místo se podělily dva týmy: projekt BreakTheBubble na analýzu a rozbití bubliny na sociálních sítích a nástroj Relationeer, který hledá propojení mezi uživateli na Facebooku.

Poslední zmíněný Relationeer dokonce s téměr polovinou všech hlasů zvítězil ve veřejném hlasování na partnerském serveru FakeHacks Prezident 21, kde byly všechny projekty po hackathonu zveřejněny a uživatelé o nich mohli hlasovat.

FakeHacks

Slovo závěrem

Klasicky technologicky zaměřených hackathonů je celá řada. My jsme ale chtěli, aby měl ten náš určitý společenský přesah. Zaměřili jsme FakeHacks nejen na monitorování či odhalování fake news, ale také na ověřitelnost šířených informací, jejich dokládání fakty a zdroji a na edukaci spjatou s kritickým myšlením. I v budoucnu se chystáme s podobnými společensky prospěšnými akcemi pokračovat.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >