Jakožto student FIT ČVUT jsem si hledal na léto práci v IT a protože mě zajímá vývoj pro iOS, tak Ackee byla jasná volba. To protože je plná vystudovaných programátorů a lektorů z FITu. Kde jinde se tedy dá naučit víc? Po domluvě jsem nastoupil na konci června. Za svůj cíl jsem si dal přes léto hlavně zlepšit prográmování uživatelského rozhraní.

Byla mi přidělena aplikace Rekola. Hned na začátku se muselo naprogramovat uživatelské rozhrání, tudíž jsem byl z toho nadšený, ale zároveň jsem se i bál, protože v Ackee se uživatelské rozhraní programuje v kódu (článek na blogu), nikoliv v Interface builderu. Strach z toho opadnul po naprogramování první obrazovky. Nikde nejsou zbytečná tlačítka a různě schované sekce, kde by se nastavovaly různé vlastnosti tlačítek nebo nadpisů, všechno co jsem chtěl, tak jsem měl přehledně v kodu a navíc to rozvíjelo i mojí fantazii a představivost, kdy jsem hned neviděl výsledek, ale musel jsem si představovat při programování, jak to asi bude vypadat.

Naprogramovat uživatelské rozhraní pro celou aplikaci mi trvalo asi 2 týdny, s tím, že se každým dnem práce zrychlovala, jak se mi to dostávalo pod kůži. A tak jsem si mohl říct, že můj hlavní cíl na léto se postupně naplňuje. To, co mě posouvalo dál a hodně mi pomáhalo, byly rady od ostatních iosáků v kanceláři. Vždy ochotně pomůžou a vysvětlí daný problém. Další zdroj, jak se dozvědět nové informace jsou (skoro) pravidelné iOS meetingy, kde si někdo vybere téma, které v nedávné době prozkoumával, ukáže příklad a vysvětlí.

Ale není to jen o práci. Probíhá zde velmi prestižní Ackee liga ve Fifě, nově také i Ackee pohár, občas proběhne nejaký team building pivo nebo firemní akce, kde se zhodnotí právě proběhlá část roku, oznámí se nové změny a každý představí projekt, na kterém zrovna pracuje. Často se také pořadají i cyklovýlety, bohužel jsem ale ještě na žádném nebyl.

Závěrem můžu poznamenat, že to bylo perfektní léto, pozoruju na sobě opravdu velké zlepšení v programování pro iOS. To co začalo jako letní stáž teď pokračuje jako práce. Je to skvělé, že si v průběhu týdne můžu odpočinout od teorie ze školy a programovat to co mě baví a v čem mě baví :)

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >