Heh, gum-co? Gumbalkan! A co to má jako být? No přece poloorientační nezávodní road trip Balkánem. Protože v životě Ackee se nesedí jenom v kanclu a neřídí jen IT projekty. Jak to vypadá, když se dva nadšenci rozhodnou vydat na dobrodružství a Ackee jim na to přispěje?

Krok 1: Zvolte si závoďák

A závoďákem myslím vrak do 25 000 Kč. Chtěli jsme něco spolehlivého, rychlého a zábavného. Jak už to tak ale v životě bývá, člověk nemůže mít všechno, takže jsme vyškrtli spolehlivost a koupili Mercedes z roku 1999.

Nemůže to přece být v sérii, takže jsme narvali tenisáky do pružin (zvýšení o neuvěřitelných 7mm), dali plech pod motor, hodili to z půlky do zlaté fólie, přimontovali megafon, koupili zadní gumy jak na traktor a bylo. Nutnost je taky všechno nechat na poslední chvíli a pak nestíhat.

image4.jpg

Krok 2: Nezabijte se

Jede se přes Slovinsko, Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Srbsko a Rumunsko. Po cestě je stanoveno asi 40 bodů, které bychom měli projet a mezi nimi hromada rozbitých asfaltek a polních cest. Máme zadokolku se 100 kW a bokem to jde na polních cestách poslat velmi snadno. Platí pravidlo – pokud se spolujezdec nebojí, je nutné přidat (to samozřejmě v pravidlech není). Důvěra se získává až časem.

Gumbalkan fotka aut

Krok 3: Bavte se

Tohle se nedá a ani nemá brát vážně. Přes 400 vraků se vydává z Česka na Balkán. Existuje alternativní cesta? Ano. Je to sice horší, ale zato je mnohem delší cesta? Výborně, jedeme tam! Ťuknul do vás někdo jiný z Gumbalkanu? Nacouvejte do něj! Místní vám řeknou, že tudy projet v nízkém Mercedesu nelze? Ukažte jim, že mají příliš limitující pohled na svět.

Jo a nezapomeňte! Checkpointy jsou ideální místo na to zapít cestu s ostatními a oslavit tak pokrok z předešlého dne. A na co potřebujete rozhledny, když mezi checkpointy je hromada vysokých opuštěných budov, ze kterých je výhled doopravdy skvělý.

Gumbalkan krajina

Krok 4: Bez poruch to (ne)jde

V našem případě to byla celkem nuda. Jednalo se jen o víčko od chladící kapaliny (moc netěsnilo a vřeli jsme chladící kapalinu, během jednoho dne jsme dolili až 10 litrů vody) a pak špatný kabel od alternátoru, který se uvolnil a jeho opravu nám vyřešili v servisu.

Úspěšnější týmy se potýkali s proraženými pneumatikami, upadlým kolem, nefunkční převodovkou nebo třeba autem ve škarpě. Bylo toho hodně.

Krok 5: Dojeďte do cíle

Cíl závodu byl v rumunském Eibentálu. Nebylo tedy důležité vyhrát, ale hlavně dojet. To se nám úspěšně podařilo a tím byl náš road trip napříč Balkánem u konce. Díky všem sponzorům – Ackee, Passwd a Ackee Blockchain! Bez vás by to nešlo.

Jeden tip na závěr – vítězství slavte za poslechu rumunské kapely, která zní, jako byste si na Spotify omylem zapnuli přehrávání jedné písničky pořád dokola. Celý zážitek je pak o to autentičtější.

Gumbalkan fotka aut

Marek Mouček
Marek Mouček
Product ManagerMarek je součástí Product Manager našeho startupu Passwd. Kromě toho je součástí našeho PM týmu, kde naplno využívá svůj technický background z FIT ČVUT. Když není agilní při řízení produktu, je mobilní při řízení své motorky.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >