< Zpět na články

Ackee mise: Udržitelná digitalizace

Po 10 letech na trhu jsme si určili misi? To rozhodně ne, Ackee mise je od začátku stejná, ale jak to občas bývá, žila mezi námi spíš ve formě lidové slovesnosti. Nyní je ale jasně pojmenovaná i díky skvělým workshopům od Milana Formánka.

Ackee is the go-to partner for sustainable digitalization.

Nebo chcete-li, Ackee je “go-to” partnerem pro udržitelnou digitalizaci. Co všechno je obsaženo v těchto pár slovech? Co to vlastně znamená?

Digitalizace

Od začátku chceme být tím nejlepším partnerem pro digitalizaci. Tedy vývoj zakázkového software, který upravuje stávající fungování firmy, či jejího produktu. Někdy ale dává vzniknout i úplně novým dosud neexistujícím procesům, produktům nebo dokonce celým firmám. Obzvlášť poslední dvě věci jsou něco, co nás v posledních letech baví nejvíce a v čem jsme opravdu silní i díky spolupráci s takovými jmény, jako je Livesport nebo EMMA Capital, kteří na nás dlouhodobě vsadili a spolupráce přinesla výborné výsledky.

Partnerství

Partner je pro nás naprosto klíčové slovo, nechceme být dodavatel. Poslední dobou je to možná trošku otřepaná fráze, ale my jsme to takto měli nastavené už dávno “before it was cool”. Věříme na vyrovnané vztahy jak v rámci naší firemní kultury, tak s našimi klienty. Nejlepší výsledky dodáváme, když jsme přímou součástí projektu. Nejsme a nechceme být jenom programátoři zadání, v tom se ztrácí naše přidaná hodnota.

Udržitelnost

U čeho jste se možná zarazili, je slovo sustainable (neboli udržitelné). Udržitelnost obecně neznamená používání papírových tašek a brček místo plastu. Udržitelnost je přemýšlení nad tím, jak dlouho ta taška vydrží, kolikrát se použije, jak náročné bylo jí vyrobit a v neposlední řadě jestli jí vůbec někdo opravdu potřebuje.

A tohle všechno platí i pro software, digitalizaci. Neděláme appky do šuplíku, které nemají využití, děláme projekty, které – prázdné klišé alert – mají smysl. Naše appky není potřeba po roce od základů přepsat. Náš vývoj je maximálně efektivní, neplýtváme našimi ani klientovými zdroji (lidskými, časovými ani finančními) nebo třeba maximálně využíváme hotových řešení.

Zkrátka chceme svět zbavit všudypřítomných nedomyšlených, nefunkčních nebo naprosto zbytečných IT projektů, které jsou už na první pohled jen vyhozenými penězi schovanými za "digitalizaci" a "inovace".

Přestože udržitelnou digitalizaci máme tak nějak přirozeně v krvi od samého začátku, tak chceme, aby naše mise zněla hlasitěji a věříme, že s větším důrazem na její prezentaci se zvětší i její dopad a stejně jako jiná odvětví bude i vývoj softwaru udržitelnější.

Dominik Veselý
Dominik Veselý
Co-Founder & CTO

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!