< Zpět na články

Znakovací appka za milion právě vylétá z hnízda!

K našim 5. narozeninám jsme se rozhodli nadělovat radost kolem, a proto jsme vyhlásili soutěž pro neziskovky. Chtěli jsme vytvořit appku, která dlouhodobě podpoří činnost vybrané neziskové organizace, a vítězným projektem se stal medvídek Čumáček z Centra pro dětský sluch Tamtam.

Trvalo 2 měsíce a 3 soutěžní kola, než jsme znali vítěze. Celkem se do naší videosoutěže totiž přihlásilo 55 neziskových organizací a do dalšího kola jich postoupilo 20! Jejich videa můžete stále zhlédnout a podpořit na našem webu.

Tamtam photo

Mnoho organizací v době digitalizace buď nemá kapacity na online kampaně a sebeprezentaci, nebo dostatek zkušeností s online prostředím. Tím pádem se jim nedaří oslovit širší publikum. Zůstávají často novým technologiím uzavření, nepokrývají například kanály jako youtube, přestože internetová videa jsou dnes již plnohodnotným zdrojem informací.

Potěšilo nás tedy, když se nám někteří soutěžící ozvali, že právě na základě sdílení jejich soutěžních videí je kontaktovaly jiné společnosti a nabídly jim podporu. Za to moc děkujeme, protože si myslíme, že i ostatní neziskovky by si zasloužily dotáhnout svůj projekt až do konce.

Tamtam photo

My jsme ihned po vyhlášení vítěze začali intenzivně spolupracovat s Tamtamem, organizací, která nabízí komplex vzájemně navazujících služeb pro rodiny s dětmi se sluchovým postižením z celé České republiky.

Tamtam photo

Požadavek byl, aby appka usnadnila neslyšícím dětem integraci. Protože dítě se sluchovým postižením nemůže slova poslouchat a postupně porozumět jejich významu, potřebuje se co nejdříve začít učit znakovat. Díky naší appce se to může učit samostatně, bez asistence dospělých, a ještě k tomu formou hry. Inspirovali jsme se totiž čím dál tím oblíbenější gamifikací, tedy využíváním herních principů pro větší motivaci a zaujetí při vzdělávání. Aplikace Medvěd – znakujte s Tamtamem není určena jen neslyšícím dětem, ale také jejich sourozencům a kamarádům, kteří by se chtěli naučit základní sadu znaků - nebo si třeba jenom pohrát s medvídkem Čumáčkem.

Tamtam photo

Aplikaci jsme napsali pro tablety, právě proto, že se jedná v podstatě o “adventuru” a je třeba vidět celé prostředí. Je dostupná pro iOS i pro Android volně ke stažení, vyzkoušet ji tedy může opravdu každý, přesvědčte se sami.  Naše ilustrátorka Lucka použila Adobe Illustrator k tvorbě veškeré vektorové grafiky, tedy ilustrací, a Adobe After Effects pro animační prvky. Právě Lucka má s designem a ilustrací pro děti bohaté zkušenosti, takže zvládla digitalizaci už existující postavičky a vdechla Čumáčkovi život.

Tamtam photo

Zajeli jsme se podívat na první oficiální představení aplikace dětem přímo v Centru pro dětský sluch Tamtam. Byla opravdu radost pozorovat, s jakým zaujetím se s aplikací seznamovaly a je neuvěřitelné, jak ihned intuitivně věděly, kam kliknout a jak celá appka funguje. Děti se od ní doslova nemohly odtrhnout! Největší úspěch sklidila interaktivní část, kde děti mohou medvídka Čumáčka třeba oblékat, česat, čistit mu zuby nebo ho dát spát.

Tamtam photo

Appka byla sice z programátorského hlediska hotová už od února, ale bylo ještě třeba testování a dolaďování drobných detailů. Nakonec nám její uvedení do storu vyšlo jako dárek k našim 6. narozeninám a už se moc těšíme, jak bude dál pomáhat a dělat radost.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >