< Zpět na články

Bazoš.cz: Umělá inteligence v praxi

Dall-E, Github Copilot, DeepL nebo ChatGPT. Každý z nás už určitě o některé z těchto služeb někdy slyšel. Všechny služby používají umělou inteligenci k usnadnění určitých specifických úkolů a zpřístupňují toto využití pro širokou veřejnosti. Občas za malou úplatu. 😉

Jak ale může umělá inteligence pomoct vylepšit již existující službu, u které se může zdát, že u ní umělá inteligence není potřeba? Pojďme se podívat na jeden konkrétní případ s naším dlouholetým klientem – Bazoš.cz.

Bazoš je přední inzertní portál, na kterém může kdokoliv prodávat téměř cokoliv. Potřebujete ojeté auto? Na Bazoši ho určitě najdete. Chcete nového koně do vaší stáje nebo nový kočárek, protože děti zase vyrostly? Vše co potřebujete, je určitě na Bazoši.

Jak ale na něco takového můžeme použít umělou inteligenci, která bude sloužit? Když se podíváme na Bazoš zeširoka, lze o něm říct, že je to sociální síť. Na sociální síti lidé zveřejňují obsah (v tomto případě inzeráty) a pokud chtějí, aby byl jejich obsah zajímavý a lákal zájemce, je potřeba si na něm dát záležet. A přesně tady přichází na řadu umělá inteligence.

Pro naše použití jsme vybrali službu ChatGPT s jejíž pomocí můžeme zlepšit obsah jednotlivých inzerátů. Naším cílem bylo vzít text, který uživatel už zadal na web a s pomocí ChatGPT ho přepsat, aby více odpovídal potřebám uživatelů.

Vezměme si například inzerát o kuchyňské lince. Text je poměrně obsáhlý, ale i zkušený prodejce může něco přehlédnout. Vezmeme tedy text inzerátu, vložíme ho do konzole ChatGPT a zkusíme příkaz:

Jaké informace chybí v inzerátu Rustikální linka ISABELA:
v kategorii Nábytek
v podkategorii Kuchyně?
Text inzerátu: Krásná nadčasová rovná linka ISABELA
masivní dvířka z pravého dřeva
vysoká skříň na lednici nebo praktická potravinka
nad sklokeramickou deskou jsou police, ale můžete nahradit komínovou digestoří
otevřené spodní poličky, které můžete, ale nemusíte použít, když vyndáte, zkrátíte kuchyň
hnědá trouba se sklokeramickou deskou krásně doladí vzhled kuchyně
hnědý plechový dřez, na kterém je vidět opotřebení ještě určitě poslouží a krásně ladí k troubě
zlaté úchytky
pracovní deska 1díl hezká výměna na zvážení
všechny skříňky se dají přeskládat
cena kuchyně je včetně všech spotřebičů. Spotřebiče jsou vyzkoušené a mají 6 měsíců záruku
kuchyň lze koupit i bez spotřebičů nebo odebrat jen některé a z ceny odečíst
cena bez všech spotřebičů 21 000 Kč
Cena: 22 000 Kč

A jako odpověď jsme dostali:

Chybějící informace:
- Rozměry kuchyně (aby si zájemci mohli zkontrolovat, zda by se do jejich prostoru vešla)
- Typ a stav spotřebičů (aby si zájemci mohli udělat představu o tom, co vše bude muset být nahrazeno v případě, že spotřebiče nebudou fungovat)
- Materiál a barva pracovní desky (aby si zájemci mohli udělat představu, jak bude celá kuchyně vypadat)
- Počet a rozmístění poliček nad skříní (kterou lze nahradit komínovou digestoří)
- Popis možností umístění a rozmístění skříněk (když se dají přeskládat)
- Původ kuchyně a kdy byla pořízena (pro informaci o tom, jak stará a užívaná kuchyně je)

Z odpovědi z ChatGPT je vidět, že umělá inteligence skutečně dokázala nalézt některé parametry, které by bylo fajn do inzerátu přidat. Výčet parametrů by mohl být i delší, ale jako odrazový můstek to určitě stačí.

Co kdybychom chtěli text inzerátu přepsat tak, aby text nebyl příliš dlouhý a obsahoval jen podstatné informace?

Není problém. Stačí změnit dotaz na umělou inteligenci a ta se postará o zbytek.

Vstup:

Z následujícího inzerátu vyber ty nejdůležitější informace, sestav z nich věty a vytvoř tak nový kratší inzerát: Prodám Škoda Octavia combi III 2.0 TDi (nafta) o výkonu 110 kW ve výbavě Sportpaket, v kombinaci se 7 stupňovou automatickou převodovkou DSG, vyhřívaným volantem, prémiovým ozvučením Canton, adaptivním tempomatem, Full LED adaptivními světlomety, virtuálním kokpitem, vyhřívaným čelním oknem a tažným zařízením.

Vůz je po 1. majiteli!
Vozidlo od oficiálního dealera vozů Škoda!
Vůz je pravidelně servisován pouze ve Škoda auto-dokládám servisní knihou!

(Zkráceno pro zjednodušení, inzerát dále obsahoval rok výroby, stav tachometru, kompletní soupis výbavy a informace o prodávajícím.)

Výstup:

Prodám Škodu Octavia Combi III 2.0 TDI (nafta) s výkonem 110 kW, vybavenou Sportpaktem a 7-stupňovou automatickou převodovkou DSG. Vůz je po 1. majiteli a pochází z oficiálního dealera vozů Škoda. Pravidelně servisován pouze u Škoda auto-dokládáme servisní knihou.
Rok výroby: 09/2019
Najeto: 104 639 km
Barva: modrá perleťová metalíza (Race blue metalíza)
Výbava: Sportpaket včetně virtuálního kokpitu, vyhřívaného volantu, prémiového ozvučení Canton, Full LED adaptivních světlometů, adaptivního tempomatu a dalšího.
Cena: 509 000,- Kč vč. DPH, odpočet DPH možný. Záruka a veškeré garance v kupní smlouvě.
Vozidlo je k vidění v naší kryté hale. Pro více informací a zájem kontaktujte mě na telefonním čísle +420 724 242 380.

Je vidět, že umělé inteligenci se opravdu povedlo vyzobat podstatné informace z původního inzerátu a vytvořit z nich inzerát nový, kratší, který je na první pohled přehlednější.

Samotné dotazy na ChatGPT nevznikly náhodou. Byla potřeba řada interakcí přímo s ChatGPT, během kterých jsme jednotlivé dotazy ladili, abychom se k našim požadovaným výsledkům dokázali dostat. Během ladění jsme došli k závěru, že ChatGPT nejlépe funguje ve chvíli, kdy dotaz rozšíříte o pozitivní a negativní příklady toho, co chcete či nechcete. U druhého příkladu je to částečně vidět. Dotaz obsahuje 3 specifické příkazy, které formují výslednou odpověď: “Vyber ty nejdůležitější informace, sestav z nich věty a vytvoř tak nový, kratší inzerát”.

Samotná integrace služby do již existujícího softwaru je jednoduchá. Je to jeden dotaz na API a jedna odpověď z API, která už je na programátorovi, jak ji zpracuje.

Na začátku jsem psal, že přístup pro veřejnost bývá za malou úplatu, což je přesně případ použití ChatGPT. Cena používání se odvíjí od délky textu na vstupu a délky odpovědi, kterou ze serveru dostanete. Cena je stanovená na 0.03 $ za 1000 slov na vstupu a na 0.06 $ za tisíc slov na výstupu. Počet slov se postupně akumuluje a cena se spočítá jednou za určitý čas. Není tedy potřeba do každého dotazu dávat minimálně 1000 slov, ale lze to rozložit mezi více.

Umělá inteligence se pomalu stává součástí našich všedních životů. Bude jenom na nás, jakým způsobem jí dovolíme nám život ulehčit. Pokud se zamyslíte, určitě dokážete i vy vymyslet nějakou konkrétní věc, ve které můžete aplikovat umělou inteligenci ke zlepšení či zjednodušení nějakého postupu. Nechť je vám náš Bazoší příklad inspirací.

Lukáš Hromadník
Lukáš Hromadník
iOS DeveloperLukáš je naše iOS hvězda. Kromě záření je jeho odpovědnost udržovat vždy skvělou náladu v celém týmu. Rád prozkoumává nové technologie a se vším si hraje.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >