< Zpět na články

DB technologie pro Big Data

Josef GattermayerJosef Gattermayer
27. září 2014

Tento semestr začíná výuka nového předmětu na ČVUT FIT, který připravujeme s Ackee a předními technologickými firmami. Cílem předmětu je studenty seznámit s posledními trendy zpracování velkých dat, konkrétně s Apache Cassandra, Hadoop a celým DataStax ekosystémem. Na co se mohou studenti konkrétně těšit?

Především na zajímavé přednášky, které poskytnou teoretický základ pro obor zpracování velkých dat. Začneme nutnou průpravou přes základní principy NoSQL databází, rozebereme si do podrobna distribuované algoritmy, na kterých Cassandra stojí. Poté se vrhneme na datové modelování, jazyk CQL a podpůrné nástroje jako Hive, Pig a Solr.

Nejzajímavější ovšem budou přednášky, na kterých dostanou prostor vytipovaní průmysloví partneři, kteří nechají nahlédnout pod pokličku svých řešení. Účast přislíbil např. Jaroslav Gregic, hlavní architekt z GoodData, či Lukáš Antalov, vedoucí vývoje ze Seznamu.

Cvičení budou probíhat ve školní laboratoři, kde je k dispozici cluster o 24 uzlech s nainstalovaným DataStax Enterprise.

Předmět přednáším a cvičím já, kdyby vás cokoliv zajímalo, neváhejte mě kontaktovat :-).

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee Blockchain

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!