< Zpět na články

Jak (ne)probíhá nábor v Ackee?

Každý z nás byl někdy uchazečem o nějakou práci. A většinou to probíhá tak, že pošleš životopis a čekáš, co bude dál. A čekáš tak dlouho, až ti přijde automatický e-mail (a někdy ani to ne), že dali přednost jinému uchazeči, budou rádi, když zůstanete v kontaktu a hlavně s přáním pěkného dne. Všichni jsme tam někdy byli. V Ackee takhle (díky za to) nefungujeme. Při náboru máme jasně nastavené hodnoty a proces, kterých se držíme, a ano, můžete je vidět. Proto píšeme tenhle blog.

Každý z nás byl jednou kandidát

A každý z nás má nějakou špatnou zkušenost. Tam se neozvali, tady nedali po pohovoru feedback a tam už mě neuvidí, protože pohovorující byli vyloženě arogantní. To jsou přesně ty zkušenosti, ze kterých vycházíme a které nechceme předávat. Hiring proto stavíme na transparentnosti, lidskosti a feedbacku. Pokud k tomu přidáme ještě rychlost, tak je to ideální kombinace.

Do 3 dnů od nás uslyšíš

Jakmile klikneš na tlačítko “Odeslat” ve formuláři na našich kariérkách, dostaneš první ze dvou automatických e-mailů. Ber to jako takovou první zpětnou vazbu, že k nám CVčko doputovalo a my se mu budeme věnovat. Shrnutí toho, co se bude dít, najdeš právě v tom e-mailu. Udržujeme tak hiring proces transparentní a říkáme, že do 3 dnů se ozveme. Tečka.

Nechceme nikoho nechat dlouho čekat, protože víme, jak je to nepříjemné. Proto ti naše PaCky (tak říkáme holkám z People & Culture týmu) volají zpravidla do 3 dnů a zjišťují po telefonu základní informace. Může se stát, že nás tvůj životopis neosloví nebo se nám tvé zkušenosti právě nehodí. I to se děje. V takovém případě ti píšeme e-mail s vysvětlením a zpětnou vazbou.

I když se snažíme, aby vše probíhalo hladce, taky se nám stalo pár fuckupů. Při interní předávce se pár informací ztratilo a kandidáti čekali na feedback dva týdny. Ups! I my jsme jen lidé. Ale když se to stane, jdeme s barvou ven. Stejně transparentní přístup pak čekáme i od tebe.

Pojďme se poznat!

Takové je naše pozvání na osobní setkání. Pohovory v Ackee nevedeme. Chceme totiž nejen poznat budoucího miláčka, ale dát taky možnost tobě poznat nás. I my máme svá specifika a každému nemusí sedět naše kultura, styl nebo vtipy na tvojí mámu. Na setkání obvykle probereme tvé zkušenosti víc do hloubky, zjistíme, jaké situace ti nejvíc daly (a vzaly), a taky jestli máš #ackeespirit.

Ackee spirit může znít jako nějaká neidentifikovatelná ezo duchařina. Není tomu tak. Ackee spirit je o týmovosti, empatii a ochotě udělat krok navíc. Patří tam také to, jestli ti sedí neformální prostředí, jaký máš přístup k práci (čekat, až se to udělá samo, není náš styl) a taky jestli tady umíš být pro druhé.

Spirit sem, spirit tam

Spirit je pro nás důležitý. Tvé technické zkušenosti taky. Jak je vyzkoušíme? Jednou z možností je, že koukneme na tvůj kód. Pokud nemáš nic vytvořeného, pošleme ti test task, kde si zkusíš reálný úkol. K vypracovanému úkolu vždy dostaneš detailní feedback. Posíláme ho buď se zamítnutím nebo předáváme na setkání, kde se také doptáme na další detaily.

Když je osobní setkání úspěšné a vzájemně to zajiskří, potkáváme se na nultém dni. Nultý den nabízí možnost vyzkoušet si “real job in real time”. A taky hned dostaneš zpětnou vazbu. Nultý den je opravdová ukázka toho, co od nás můžeš čekat, tak to ani ty nepodceňuj. I když docela ceníme, že přijdeš i po party, kde jsi do páté ráno vládl/a parketu, budeme od tebe stále očekávat, že budeš schopný/á předvést magii. Stejně jako to čekáme od miláčků. I to je Ackee spirit.

Miláček on board

Když tím vším úspěšně projdeš, s nabídkou ti nejdřív zavoláme a pak ji pošleme do e-mailu. Snažíme se tě provést celým náborovým procesem co nejrychleji a vážíme si otevřenosti na obou stranách. Ne vždy se to samozřejmě podaří. Pamatuji si na jediného kandidáta, který za mé hlídky přijal nabídku, ale nenastoupil. Den před nástupem napsal, že ho čeká super tajný projekt, a tak nepřijde. Přejeme mu hodně štěstí a doufáme, že ten stroj času bude fungovat. 👌

Neslibujeme vzdušné zámky a když něco řekneme, tak to platí. Nabídka by tak pro tebe neměla být překvapením a i platové očekávání si v průběhu náboru několikrát ověřujeme a dáváme zpětnou vazbu. Jak řekla naše projekťačka: “Vše je přesně tak, jak jsem očekávala.” A tak to má být.

V každém případě, ať už to dopadne happy endem nebo ne, přijde ti další (poslední) automatický e-mail se žádostí o zpětnou vazbu. To je místo, kde si odnášíme cenné informace o tom, jestli všechno proběhlo v pořádku a co můžeme případně vylepšit.

Tak vidíš – nic složitého. Každopádně doporučujeme si to zkusit na vlastní kůži. Možná teď totiž hledáme právě tebe.

Sára Lédrová
Sára Lédrová
People & Culture CoordinatorSára v Ackee vede People & Culture a má pod palcem kompletní HR agendu. Kromě péče o svůj tým a ostatní miláčky se zabývá kariérovým poradenstvím, běhá (nejen okolo své dcery) a čte všechno, co jí cestou přijde pod ruku.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >