< Zpět na články

Co dělá Ackee Ackee: #3 Miláčci & spirit

Je tady další pokračování naší série o 5 základních kamenech, na kterých stojí naše firemní kultura. Už víte, že se rádi bavíme na Ackee akceech a že vzdělávání a sdílení know-how je důležitou součástí toho, co dělá Ackee Ackee. Dnešní díl bude ale o tom vůbec nejdůležitějším – o lidech, kteří společně tvoří Ackee, a o tom, co je spojuje.

miláčci v Ackee

To, že Ackee a ostatně i naše firemní kultura stojí hlavně na lidech, nezmiňujeme poprvé. My jim říkáme miláčci. Člověku zvenčí to může připadat trochu přitažené za vlasy, ale na formality ani korpo “zaměstnance” si u nás nepotrpíme. A jako skoro ke všemu, i k tomuhle máme skvělou behind story.

Když jsme začali jako firma růst a řešili, jak pojmenovat interní systém pro zaměstnance, náš CTO Dominik si vzpomněl na ceduli, kterou zahlédl na parkovišti. Stálo tam: “klient miláček”. Naše klienty máme rádi, ale jsou to naši lidé, které milujeme ještě o kus víc. A tak vznikla interní appka pro správu zaměstnanců pojmenovaná Miláčci.

Miláčkem na zkoušku

Často od kandidátů slýcháme, že firmy na pohovorech zapomínají, že hiring je oboustranný proces. Daný zájemce si totiž vybírá i firmu a velmi pravděpodobně nejsme jeho jediná možnost. Proto v Ackee nezveme uchazeče na pohovor, ale na osobní setkání a celé výběrko od začátku koncipujeme tak, aby se všichni cítili co nejvíc komfortně.

Kopie souboru a_IMGP2605.jpg

U zájemců o práci v Ackee hledáme kromě skillu a know-how i specifické charakterové vlastnosti. Ale jak během hodinového pohovoru poznáte, že je to match? No, nepoznáte. Proto potenciální miláčky ještě před nabídkou práce zveme na tzv. nultý (půl)den. A funguje to skvěle. Kromě toho, že mají kandidáti možnost poznat Ackee zevnitř, potkají se taky s celým týmem, zapojí se do některého z meetingů a zkusí si reálnou práci, která je u nás čeká. Držíme se #nobullshit policy, a tak i nulté (půl)dny stavíme tak, aby co nejvíce odpovídaly realitě. Zároveň přitom zohledňujeme zpětnou vazbu od lidí v týmu a jejich názor je pak součástí finálního rozhodnutí o přijetí člověka do Ackee.

Čeho si ceníme nejvíc?

Z posledního interního průzkumu vyplynulo, že jedna z věcí, kterou lidé v Ackee oceňují nejvíc, jsou ostatní miláčci. Lidé jsou zároveň jedna z nejčastějších odpovědí při našich výstupních rozhovorech na otázku: “Proč bys šel/a do Ackee znovu?”. A z toho máme upřímnou radost. A čemu za to vděčíme?

miláčci v Ackee

Kromě toho, že se spolu bavíme při práci i na Ackee akceech, učíme se jeden od druhého a sdílíme spolu veškeré know-how, vyznáváme všichni podobné hodnoty. Kouzlo je v tom, že většinu sdílených hodnot nemusíme nikoho učit, jsou nám přirozené. Autenticita a prostředí, ve kterém můžeme zůstat sami sebou, je jedna z věcí, která dělá Ackee tím, čím je.

Ackee spirit: Jací jsme?

Co tedy dělá miláčka miláčkem? I když jsme každý jiný, dohromady nás všechny spojuje něco, čemu říkáme Ackee spirit. Těžko se popisuje, musí se – vložte klišé – zažít. Lidé v Ackee jsou přirozeně zvídaví, a proto inovativní. Nechybí jim odvaha – na to, aby se pustili do věcí, které třeba ještě nikdy nezkoušeli, nebo na to, aby vyjádřili rozdílný názor. Jsou to lidé s otevřenou hlavou, hraví a kreativní, hledající chytrá a jednoduchá řešení. K práci přistupují jako profíci se zápalem (nejen) pro technologie, ale taky zájmem o ostatní. V Ackee vyznáváme no blame culture; víme, že chyby se stávají a učíme se z nich, shaming jednotlivce je pro nás no-go. V neposlední řadě jsou miláčci lidé s humorem sobě vlastním, kteří si umí udělat srandu sami ze sebe a třeba jít i na hranu, a zároveň zůstat přátelští a profesionální.

0_a_IMGP2445.jpg

Navzdory téhle definici se nebráníme diverzitě. Právě naopak. V procesu náboru hledáme lidi napříč charakterovými typy i zájmovými spektry a oceňujeme rozmanitost ve všech směrech. Každý z nás tak s sebou do Ackee přináší něco jedinečného, čím obohacuje nebo rozšiřuje obzory ostatním.

Poznal/a ses v popisu miláčka a už se vidíš v Ackee? Koukni na otevřené pozice, kde možná máme roli přímo pro tebe. Pokud ji nenajdeš na našich kariérkách, můžeš nás sledovat na sítích a jakmile bude příležitost se potkat osobně, dozvíš se to od nás z první ruky. Těšíme se!

Eva Chmurová
Eva Chmurová
People & CultureEvka se stará o hiring a o všechny Ackee miláčky, od onboarding procesu, přes hardware a benefity až po akce a interní komunikaci. Je kreativec-psavec, botanik-amatér a totální food-lover.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >