< Zpět na články

Ackee trainee program: Jak vypadá stáž na míru?

Chceš nastartovat kariéru v IT, ale nemáš žádné zkušenosti? Díky našemu trainee programu na míru můžeš nejen nahlédnout do zákulisí jedné z nejlepších IT agentur na světě, ale rovnou se stát i její součástí. Přečti si, co o svých začátcích prozradili naši miláčci – Anička 🔎🐛 (QA), Ondra 🍏 (iOS) a Tomáš s Vojtou 📆 (PM) – kteří stáž v Ackee trainee programu absolvovali.

Co tě přivedlo do Ackee? 

Tomáš 📆: Studoval jsem na FITu a zjistil, že zakladatelé Ackee jsou s ním spojení. To mě zaujalo, a tak jsem začal sledovat web, chodil si číst články na blog a říkal si, že by bylo fajn být toho všeho jednou součástí. Tenkrát jsem ale neměl ještě žádné zkušenosti, a tak jsem nejdřív pracoval v jednom menším startupu. Shodou okolností mě za nějakou dobu oslovil team leader projekťáků Marek s nabídkou stáže v trainee programu a vyšlo to.  

Ondra 🍏: Já se poprvé setkal s Ackee na FITu – chodil jsem na předmět programování pro iOS a zaujal mě způsob, jakým to lidé z Ackee vedli. Oproti Androidu, který tenkrát ještě neučili (teď už ano 😃), to mělo přidanou hodnotu a byl tam vidět fakt velký rozdíl. A potom jsem dostal nabídku stát se trainee přímo od Honzy z iOS týmu na základě mojí aktivity na cvikách.

Anička 🔎🐛: Začala jsem studovat informatiku a hledala první práci v oboru. Narazila jsem na Ackee a po prohlédnutí stránek jsem hned věděla, že to bude ono. Jen jsem v té době neměla jasno, jaká pozice by mě lákala. Do Ackee jsem napsala a společně jsme došli k tomu, že bych si mohla vyzkoušet roli testera.

Vojta 📆: O Ackee jsem slyšel od spolužáků a kamarádů, takže jsem věděl, že je tu super kolektiv a lidé jsou v pohodě. Na Instagramu jsem vídával fotky ze snídaní na terase v Karlíně a dalších akcí. To povědomí o Ackee spiritu ve mně postupně rostlo, takže setkání na COFITu bylo posledním rozhodujícím krokem, který mě do Ackee přivedl vyzkoušet si pozici projekťáka. 

Proč právě Ackee? 

Tomáš 📆: Kromě toho zmiňovaného spojení s FITem jsem nenašel žádnou podobnou firmu, která by mě takhle nadchla.

Ondra 🍏: Líbil se mi ten důraz na to se potkávat, být spolu a také mě zaujaly pravidelné rozvojové 1:1. Pak jsem nastoupil a zjistil jsem, že je to ještě lepší, než jsem si představoval. Všichni drží pospolu, a když s něčím potřebuješ pomoct, každý ti poradí – v porovnání s jinými nabídkami a zkušenostmi, kde práce funguje na principu “tady máš úkol, dodej řešení” a nikdo ti nepomůže... Navíc mi vyhovuje, že si můžu přizpůsobit práci dalším povinnostem (jako je psaní bakalářky) a kancl je jen 10 minut od školy.

Anička 🔎🐛: Mě si Ackee získalo tím přístupem, že není čeho se bát, pochopením pro junioritu a tím, že mi pomůžou posunout se dál. Zároveň na mě už z webu působila ta pohodová atmosféra.

Vojta 📆: Lákal mě pověstný Ackee spirit. Mimo to jsem viděl, že tu jsou zajímavé projekty, a na takových jsem chtěl pracovat.

Vzpomeneš si, jaké byly tvoje první týdny v Ackee? 

Tomáš 📆: Chaotické. 😃 Ze začátku přišlo víc věcí najednou, ale vždycky tu byl (a je) někdo, kdo ti pomůže. Když má člověk vůli, chuť a buddyho, tak se s tím vším seznámí poměrně rychle.

Ondra 🍏: Pro mě bylo těžší dostat se do iOS vývoje, protože jsem se musel naučit používat technologii, se kterou jsem předtím neměl zkušenosti. Člověk proto musí myslet na to, že je úplně v pohodě, když se na něčem zasekneš, nebo jsi v něčem pomalejší. Postupně to bylo čím dál víc v klidu, a to i díky podpoře od mého buddyho a dalších lidí v týmu.

Anička 🔎🐛: Musela jsem se naučit spoustu věcí, ale chaotické to pro mě bylo spíš kvůli získání přístupů k různým aplikacím. 😃 Na začátku jsem byla na projektu s jednou další testerkou, která mi individuálně dost pomáhala, takže to bylo super, protože jsem se mohla snáz dostat od jednoduchých úkolů k těm složitějším.

Vojta 📆: Bylo tu hodně lidí, co se chtěli seznamovat, chodili jsme společně na obědy a na pivo, takže jsem se hned cítil jako doma. Velkou roli v tom ale sehráli i team leader a buddy tím, jak se mi věnovali.

Jak dlouho jsi v Ackee? Je něco, co tě u nás překvapilo? 

Anička 🔎🐛 (únor 2021): Jak rychle jsem zapadla a našla si víc kamarádů, než jsem čekala.

Tomáš 📆 (srpen 2021): Že se tu pořád něco děje. Ale zároveň je tu pochopení pro to, když na tyhle společné akce někdo není.

Ondra 🍏 (leden 2022): Půlmamka a její zdravé svačinky. 💙

Vojta 📆 (květen 2021): Jak moc super to tady je. Měl jsem očekávání, že to tak bude, ale nečekal jsem, že tu můžu být tak spokojený. A pak taky každá Ackee party. 

Co ses za tu dobu v Ackee naučil*a? 

Ondra 🍏: Ovládat strašně moc nástrojů a technologií – v tom vidím fakt velký pokrok. A rozhodně plánovat si svůj čas a umět si to rozvrhnout například se školou. Na druhou stranu si cením pochopení od team leadera, že je úplně v pohodě, když nestíhám. Prostě zpomalíme. :)

Tomáš 📆: Rozšířil jsem si obzory nejen o nové tooly a přístupy k řízení projektů, mohl jsem si vyzkoušet vést i velký projekt jako je iVysílání od začátku až do konce. 

Anička 🔎🐛: Kromě technických věcí jsem pochopila, co všechno je potřeba pro fungování projektu a jeho řízení, takže mi přišlo hodně zajímavé do toho všeho nahlédnout. Ale pro mě osobně je nejdůležitější to, že jsem se naučila o dost lépe komunikovat s lidmi a správně se ptát, když mi něco není jasné. Dříve jsem se totiž snažila na něco přijít sama za každou cenu a to nebylo úplně vždy praktické. 😃

Vojta 📆: Záleží, jak to definuješ, ale řekl bych, že jsem se naučil řídit projekty. 😃 Minimálně se v tom posouvám, přišel jsem totiž z QA prostředí s nulovými zkušenostmi o vedení projektů.

Co pro tebe teď je nebo byla největší výzva?

Tomáš 📆: Ukočírovat čas mezi školou a prací a pak ten zmiňovaný velký projekt. U řízení projektů záleží nejen na vytížení týmu, ale i na samotném projektu, ten totiž běží neustále. Naštěstí se o něj někdy dělí dva projekťáci.

Ondra 🍏: Pro mě je to i u téhle otázky to plánování času. 

Anička 🔎🐛: Když jsem nastoupila, byl pro mě výzvou home office – začínala jsem první práci, nikdy jsem testera nedělala a “neuměla” jsem komunikovat. Dost mi pomáhaly 1:1 s team leaderem. Za další výzvu pak považuju psaní automatických testů, na to jsem se moc těšila a hodně jsem se tím naučila.

Vojta 📆: Já jsem teď na jednom projektu nasekal pár chyb, takže to řešení byla poměrně výzva. 😃

Můžeš popsat svůj běžný den stážisty v trainee programu?

Tomáš 📆: Nemám vyloženě svůj rituál, dělám si to-do list, takže vím, co budu dělat celý týden dopředu a snažím se rozvrhnout si úkoly podle složitosti.

Vojta 📆: To já zas mám takový rituál. 😃 Můj pracovní den začíná už cestou do práce, protože trvá 40 minut, takže se ten čas snažím využít, otevřu Slack a každé ráno si to rozplánuju. 

Anička 🔎🐛: Já jsem teď na větších projektech, kde nemusím tolik kontrolovat svoje úkoly – většinou vím, co přesně mám dělat. Ale občas přijdou ad hoc úkoly, takže ty si pak musím seřadit podle priorit. No a někde mezi tím je oběd a kafe a další meetingy.

Ondra 🍏: Kafe, matéčka, oběd, meetingy a FIFA. 😃

Ackee je známé také svými akcemi. Máš už nějakou oblíbenou vzpomínku z takové akce?

Vojta 📆: Loučení s karlínským kanclem a pak určitě celý teambuilding.

Anička 🔎🐛: Často to nejsou vyloženě tvoje vzpomínky, ale to, co ti někdo o té akci vypráví. 😃 Jinak je to za mě “bourání” starého kanclu. 

Ondra 🍏: Já jsem tu teprve krátce, takže netrpělivě očekávám další akci, kterou se mi podaří stihnout.

Tomáš 📆: Mně se právě většinou nepodařilo nějakou akci stihnout. 😃

Je něco, na co se teď v Ackee naopak těšíš? 

V+T: Dackeeth10n [dekýtlon]!

Anička 🔎🐛: Já se hrozně těším na Dackeeth10n! Což je oslava 10. narozenin Ackee.

Ondra 🍏: Na akci, co bude ta moje první. 😃

Jak vnímáš kulturu a prostředí?

Vojta 📆: Vnímám Ackee spirit, který nedokážu popsat. Je to životní styl. 😃 Předtím jsem pracoval v Avastu, kde už jsem zažil přátelskou atmosféru, ale nevěděl jsem, že to zažiju znova a v ještě větší míře. Hrozně mě to tu baví a jsem tu fakt rád. 💙

Ondra 🍏: Já zatím vnímám tu komunitu lidí, která je spolu a která dělá ty akce, a těším se na to, až společně zažijeme ještě víc.

Anička 🔎🐛: Já vnímám hlavně to, že když potřebuju s čímkoliv pomoc (i mimo práci) tak je tu spousta lidí, kteří mi pomáhají a kteří mě rádi uvidí a popovídají si se mnou o všem. Takže pro mě to není jenom o akcích (ať už přímo party nebo třeba hraní fotbalu), ale i o těch jiných věcech.

Máš prostor se zlepšovat v tom, co tě zajímá? 

Tomáš 📆: Záleží, jak to vychází na projektech, jinak se můžu věnovat seberozvoji, prostor k tomu rozhodně mám. 

Ondra 🍏:Já se chci zlepšit v technických znalostech a poprat se s těmi obtížnějšími situacemi v programování. Abych se nemusel pokaždé obracet na někoho z týmu, i když jsem za pomoc ostatních hrozně rád.

Vojta 📆: Mně se líbí, že mám velký prostor pro experimentování, když si chci něco zkusit. Ostatní v týmu podporují nové nápady, ale zároveň mají vždy dobré otázky ohledně toho, jestli je něco fakt potřeba. A dál se chci samozřejmě zlepšovat v řízení projektů.

Anička 🔎🐛: Já teď hodně času trávím ve škole, takže se momentálně rozvíjím hlavně tam. Ale chtěla bych se do budoucna v Ackee posunout do frontend nebo backend týmu. Zároveň cítím velkou podporu i od ostatních v Ackee, abych na sobě dál pracovala.

A co vás ostatní v Ackee čeká dál?

Vojta 📆: Až dostuduju, tak full-time. Školu bych chtěl dokončit co nejdřív, ale nedělám si moc naděje. 😃 Každopádně se těším, že budu dělat naplno něco, co mě fakt baví. :)

Ondra 🍏: Mě čekají další projekty. V iOS týmu jsem spokojený, takže přesun do jiného neplánuju. Do seniorní pozice to ještě nějaká doba bude a dokončení školy je taky daleko. 😃

Tomáš 📆: Já se těším na nové interní projekty.

A my se těšíme na tvoji přihlášku! Tak na co čekáš?

Na otázky odpovídali Anna Mikeštíková, Ondra Wrzecionko, Tomáš Marek a Vojta Dalecký. Díky!

Markéta Škaldová
Markéta Škaldová
Copywriter & UX WriterMarkéta se podílí na tvorbě obsahu na web a další digitální prostředí, kde jsou potřeba ta správná slova. Background má v marketingu a informačním designu a zajímá se o HCI a účinky technologií na společnost.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >