Sedmý rok prý bývá kritický, pro Ackee to však neplatí. Rok 2019 pro nás byl naopak mimořádně úspěšný: Započali jsme spolupráci se světovou jedničkou ve sportovním zpravodajství LiveSport, platformou pro elektrický carsharing WeShare od Volkswagenu nebo mediální skupinou CME. Do všech týmů přišli neuvěřitelně šikovní a motivovaní lidé a v neposlední řadě nám obrat vyrostl o 50 % na 75 mil. Kč. Sedm let nepřetržitého růstu není jen tak a jsem moc rád, že se stále držíme nohama pevně na zemi. Jaký byl (nejen) uplynulý rok a co nás čeká dál?

Strategie úspěchu

Začátek každé firmy je těžký a kdo říká, že ne, tak neví, o čem mluví. Je spousta cest, kterými se můžete vydat. Firmy, které nemají žádnou strategii a vizi, se začnou točit kruhu a dříve nebo později zaniknou, i když v nich mohou sedět velice šikovní lidé. My jsme vsadili na kvalitu a služby s vysokou přidanou hodnotou, které nejsou a nemohou být levné.

V agenturním světě běží téměř neustálá sinusovka: Buď je málo lidí a hodně práce, anebo přesně naopak. I nám se tak stávalo, že jsme některé týmy nedokázali vždy plně vytížit. Tato okna jsme využili na vymýšlení vlastních produktů, zlepšování společného technologického stacku, opensourcování projektů a zkoušení nových technologií.

Stálo nás to hodně nervů, ale ve výsledku nám to pomohlo vybudovat lepší IT agenturu, než se nám kdy snilo. Navíc dlouhodobě ziskovou, a to bez jediné investice. Jasné priority i interní pravidla nám umožňují soustředit se na to, o co jde především: kvalitu, zajímavé projekty a dobré vztahy s klienty. Díky této strategii se můžeme věnovat i projektům čistě pro radost.

kanceláře Ackee 2020 design meeting

Chuť posouvat se dál

Jako úspěšná firma, která si zakládá na kvalitě, chytrých lidech a výjimečné firemní kultuře, jsme se zhruba před dvěma lety začali více věnovat také rozvoji středního managementu. Ten jsme postavili na team leaderech: Zajistili jsme kvalitní koučink, všichni na sobě tvrdě pracovali a dnes jsou velmi důležitou součástí řízení firmy. Dnes tito lidé vedou své menší týmy v duchu hodnot Ackee, stejně jako jsme se my spoluzakladatelé starali před několika lety o ně.

V práci všichni trávíme většinu svého času. Je proto štěstí, když nemusíte počítat minuty do odchodu domů. Pro mnoho lidí je Ackee jako druhá rodina: Na pravidelných ročních hodnoceních drtivá většina zmiňuje, že hlavním benefitem jsou výborní kolegové, kteří se snaží svou práci odvést v maximální kvalitě. Každé pololetí zároveň posíláme anonymní dotazník ohledně spokojenosti ve firmě. A nyní po více než 7 letech máme nejlepší výsledky v historii.

Když máte tým plný chytrých a ambiciozních lidi, velkou výhodou je, že nechtějí stát na místě. Chtějí pracovat na moderním stacku a náročných projektech pro zvučné klienty, jejichž aplikace usnadňují život milionům lidí po celém světě. To přináší skvělé impulsy i pro nás ve vedení a plně souzní s naším vlastním světonázorem, a to je snaha se neustále zlepšovat. I díky tomu se nám v loňském roce podařilo získat atraktivní zakázky.

kanceláře Ackee 2020 stand-up

Náročné projekty pro velké klienty

Vedle několika projektů pro ŠKODA AUTO DigiLab (například aplikace pro doručování do kufru a pro globální mobilitu CityMove) jsme v minulém roce začali pracovat na klíčovém projektu koncernu Volkswagen WeShare. Jedná se platformu pro 100% elektrický carsharing, který od loňska úspěšně funguje v Berlíně a letos se chystá také do Prahy.

Naše aplikace App4Event byla průvodcem statisícům návštěvníků na festivalech a konferencích po celém světě – ale také Čechům při loňských oslavách 30. výročí sametové revoluce. V rámci neziskového projektu Svobodu! jsme totiž vytvořili aplikaci, díky které lidé mohli dění 17. listopadu 1989 sledovat v přímém přenosu.

Naším největší tuzemským projektem je v současnosti agregátor zpráv, který stavíme společně s předním světovým hráčem ve výsledkovém zpravodajství LiveSport. V Německu nám pak kromě dlouhodobé spolupráce se společností Simplifa dělá velkou radost projekt pro Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Zvláštní pozornost si samozřejmě zaslouží aplikace pro Německý spolkový sněm. Naše práce od počátku pod drobnohledem, protože není obvyklé, aby česká firma dodávala software německé vládě. Aby nás Němci neroznesli na kopytech, museli jsme dodat 100% kvalitu, což nedávno ocenila i německá odborná veřejnost. Aplikaci jsme vydali v březnu 2019 a dnes ji používá téměř milion uživatelů. Její hodnocení od zveřejnění naší verze navíc prudce stoupá.

kanceláře Ackee 2020 Bundestag meeting

Práce na zajímavých projektech s chytrými kolegy, kteří jsou pro nás inspirací, jsou důvodem, proč nás to stále baví. Agenturní sinusovka se víceméně zastavila. Ackee je větší a stabilnější. Fluktuace je přitom na IT firmu spíše nižší. Co víc si přát?

Co nás čeká v příštích měsících

Nikdy jsme netrpěli na silácké řeči, že ovládneme svět. K podnikání od začátku přistupujeme s pokorou. Vždy jsme se snažili dělat racionální rozhodnutí na základě rešerše. Nevěříme na rychlý úspěch z čistého nebe a raději si vše poctivě odpracujeme. Možná někdo řekne, že je to zpátečnické, že rosteme pomalu, že dnes se firmy po pár letech prodávají za miliardy dolarů. My však jdeme jinou cestou a tento rok plánujeme obrat 100 mil. Kč.

Jednou z našich tezí bylo od počátku mít vlastní produkt. Sedm let pracujeme na vlastní eventové aplikaci App4Event, používáme vlastní software na správu firemních nákladů, máme vlastní business intelligence, napsali jsme si také image server na resizovaní obrázků, který používáme pro své klienty, protože je efektivnější a levnější než řešení od konkurence. Neradi vsázíme jen na jednu kartu, proto máme již 3 roky pobočku v Německu. S velkou pravděpodobností nás také čeká stěhování do nových kanceláří. Zkrátka budeme se snažit ze všech sil dělat vše proto, abychom tu za rok měli ještě lepší firmu, spokojenější lidi a zákazníky. To je to, proč to děláme.

kanceláře Ackee 2020 board meeting

Martin Půlpitel
Martin Půlpitel
Co-Founder & CEO

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!