< Zpět na články

Svobodu! Revoluční mobilní aplikace umožní prožít 17. listopad 1989 v přímém přenosu

K letošnímu 30. výročí sametové revoluce jsme vytvořili vzdělávací a vzpomínkovou aplikaci Svobodu!. Ta slouží jako autentický průvodce historickými událostmi 17. listopadu 1989, které se staly základem pro sametovou revoluci a pád komunismu v socialistickém Československu.

Aplikaci ocení jak pamětníci, kteří 17. listopad 1989 zažili na vlastní kůži, tak mladá generace, která ho zná jen z vyprávění. Nyní mají zájemci obou věkových skupin možnost připomenout si tento revoluční den netradičním způsobem a prostřednictvím moderních technologií sledovat rychlý sled tehdejších událostí v reálném čase.

Klíčovými okamžiky vás provedou Alena a Jan, fiktivní postavy studentů, díky nimž se na jeden den přenesete zpět do roku 1989 a pocítíte jeho neopakovatelnou atmosféru. Stačí stáhnout aplikaci, sledovat vývoj dění na časové ose, sestavit si vlastní program, sdílet ho s přáteli, vydat se na důležitá místa a společně si připomenout zlomové momenty.

náhledy aplikace Svobodu
Aplikace Svobodu! umožňuje sledovat revoluční dění na časové ose, sestavit si vlastní program, sdílet ho s přáteli i zasílat notifikace na vybrané historické události.

Na vybrané historické události aplikace upozorní uživatele zasláním notifikace před jejím vypuknutím. Pak už je jen na vás, zda počátek sametové revoluce v přímém přenosu budete sledovat z tepla domova, nebo se vydáte po stopách Čechů a Slováků na cestu, která oba národy dovedla k vytoužené demokracii.

Při rekonstrukci revolučního dění jsme vycházeli z veřejně dostupných zdrojů. Dobové fotografie pocházejí převážně z archivu fotografů Tomkiho Němce a Karla Bucháčka, kterým tímto děkujeme.

Aplikace Svovodu! je dostupná ke stažení pro platformu iOS od 11. listopadu 2019.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!