< Zpět na články

Na čem děláme po nocích aneb Hackathony nejsou jen o dálničních známkách

Hackathon se v lednu během kauzy s dálničními známkami stal často skloňovaným slovem. Nechme ale celou aféru stranou a pojďme se společně podívat k nám do Ackee, kde jako správní geekové hackathonu milujeme a pravidelně pořádáme svoje vlastní.

Ať už jde o veřejný hackathon typu FakeHacks, nebo jen interní týmový hackathon, rádi se občas sejdeme, abychom si vyzkoušeli nové technologie nebo naprogramovali užitečné nástroje. V minulosti tak vznikl například náš (nejprve interní) správce hesel Passwd. A ani letošní ročník, který se konal v lednu, nezklamal.

Samotnému hackathonu předcházela drobná příprava v podobě brainstormingu nápadů, v pátek proběhlo rozdělení do týmů a do soboty jsme se nezastavili. Nechybělo jídlo, pití, spaní na karimatkách a kódování v něčem, co sice ani pořádně neumíte, ale ani to vás nezastaví. :) A co jsme za ty dva dny vymysleli?

ackee hackathon kickoff 2020

Snackee

Od přestěhování do Karlína si naši Ackee miláčci mohou dát svačinu z naší sdílené ledničky. Obnos za vybrané potraviny pak vhodí do kasičky. Jsme ale digitální firma, a proto nám takový proces přišel dost neefektivní. Nyní doufáme, že náš nový produkt celý proces usnadní a vybereme více peněz.

Během hackathonu jsme vytvořili progresivní webovou aplikaci, ve které každý uživatel vybere, co si z ledničky vzal, a příslušná částka se mu poté strhne z jeho virtuálního účtu v aplikaci. Nemusí tak manipulovat s hotovostí v kasičce, ale jednou za čas si na recepci na svůj účet nabije určitý finanční obnos a z něj pak čerpá. Případně může zaslat peníze na náš transparentní účet a finance se mu spárují automaticky. No a aby to holky z backoffice neměly složité s editací produktů, využili jsme naší spolupráce s Košíkem a použili jsme jejich API, abychom si stáhli všechny produkty, které od nich odebíráme. Dojít od nápadu až po funkční produkt, který se hned ujal, jsme přitom stihli za necelý den.

Ackee knihovna

Dalším projektem byla digitalizace naší Ackee knihovničku, odkud si kdokoli může vypůjčit odborné a vzdělávací knihy. Správu knihovny i výpůjční seznamy jsme dříve řešili pomocí Google Sheetů, během hackathonu však kolegové však přišli s lepším řešením. Zde je nyní možné vidět kompletní čekací listinu na knihy a nejpopulárnější publikace z naší sbírky i tak hlasovat o titulech, kterými bychom naši knihovnu mohli doplnit.

Ackee dashboard

Je těžké tento projekt přiblížit někomu mimo firmu, protože se jedná o nástroj, který na jedno místo shromažďuje informace z několika interních systémů. Snad postačí vysvětlení, že usnadňuje lidem v Ackee práci a šetří čas tím, že zobrazuje to nejpodstatnější od plánované práce, strávených hodin nebo aktuálního stavu merge requestů na jednom místě.

ackee hackathon coding 2020

Ackee slack-bot

Přestože onboarding proces máme vychytaný, víme, že zapamatovat si vše může dát nováčkům docela zabrat. Kolegové proto naprogramovali editovatelného Ackee slack-bota, který připomíná našim novým posílám vše důležité a odpovídá na nejčastější otázky. Tím jim Pan Unicorn, jak jsme bota pojmenovali, ulehčuje nástup a první týdny v Ackee.

Silent hero

U tohoto projektu jsme se inspirovali u úspěšných vánočních kartiček, které si již několik let v Ackee píšeme jako poděkování za uplynulý rok. Díky Silent hero můžeme kolegovi kdykoliv napsat děkovnou anonymní či neanonymní kartičku. Systém zároveň vyhodnocuje formou Tag Cloudu ty nejčastěji “obdarované” za určité období. Uvedení do provozu Silent hero teprve čeká, ale pokud se uchytí, určitě o něm ještě uslyšíte.

Away From Keyboard (AFK)

Znáte to, na chvíli se vzdálíte od počítače a kolegové vám v lepším případě nastaví novou tapetu, v horším za vás upraví něco v kódu nebo se vyřádí na Slacku. Tyhle žertíky se nevyhnou žádné IT firmě. Proto jsme vytvořili jednoduchý projekt, který lidi motivuje, aby více dbali na bezpečnost a nenechávali počítač odemčený.

Napsali jsme jednoduchý plugin do Slacku, který přes příkaz `/afk` vygeneruje uživateli odkaz, na kterém se mu přičítají vteřiny do žebříčku “afk hříšníků” a kde následně může počítadlo zrušit. Seznam je pak komukoliv ve firmě dostupný a myslím, že nikdo nechce být na jeho vrcholu. AFK vznikl ve volných chvílích hackathonu, když jsme měli ostatní projekty hotové, a šlo spíše o takovou srandičku. Nakonec se ale dost chytla a tento projekt v budoucnu ještě rozhodně rozeberu v dalším blog postu.

ackee hackathon team meeting 2020

Závěrem

24 hodin, 16 chytrých hlav a 6 funkčních projektů, které mají potenciál dalšího rozvoje a především využití v rámci firmy. Nálada v průběhu celého hackathonu byla naprosto fantastická a smekám před všemi účastníky, protože by mě ani ve snu nenapadlo, že toho během tak krátké doby zvládneme tolik a v takové kvalitě. A už teď se těším na příští podobnou akci a další příležitost si naplno zakódit.

Dominik Veselý
Dominik Veselý
Co-Founder & CTODominik je informační router Ackee. Když se objeví nějaká nová technologie nebo zařízení, je mezi prvními uživateli. Rád běhá, jezdí na kole a řídí kabriolet.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >