< Zpět na články

Je to venku! Appku za milion dostane TAMTAM

Každý červen Ackee slaví narozeniny. Ty letošní 5. jsme chtěli udělat speciální, a tak jsme se rozhodli dát dárek někomu, kdo ho potřebuje více než my. Vybrali jsme Centrum pro neslyšící děti Tamtam a vytvoříme pro něj aplikaci za milion.

Na začátku byl pouze nápad obdarovat nějakou z neziskovek a pomoci tak dobré věci. Ale ukázalo se, že vybrat tu jednu správnou nebude jen tak. Trvalo to 2 měsíce a 3 soutěžní kola. Celkem se do naší videosoutěže v dubnu přihlásilo 55 neziskových organizací se  svými videi, ve kterých popisovaly svou organizaci a jeden konkrétní soutěžní projekt. Z těchto přihlášených projektů postoupilo do dalšího kola 20, které jsme uveřejnili na našem Facebooku. Jejich videa můžete stále zhlédnout a podpořit na našem webu.

V dalším kole proběhl výběr 3 finalistů, prvního z nich vybrala veřejnost pomocí lajků, druhého odborná porota a třetího naši miláčci – členové Ackee týmu, kteří už začínají na aplikaci pracovat. Se zástupci každé finálové neziskovky se sešli osobně naši zakladatelé Pepa, Martin a Dominik a po vyslechnutí detailnějších informací o jednotlivých projektech vybrali vítěze.

Jak probíhalo vyhlášení?
Slavnostní vyhlášení soutěže proběhlo ve čtvrtek 8. 6. 2017 u nás v karlínských kancelářích a zúčastnili se ho zástupci všech 3 finálových neziskovek i naši miláčci. Hlavní cenu v podobě šeku na aplikaci za 1 milion korun si nakonec převzala organizace TAMTAM. Vzhledem k poobědovému času vyhlášení jsme byli rádi, že se podařilo alespoň jednomu z členů odborné poroty, Michalu Valentovi, přijít a oslavit s námi vítěznou neziskovku. O to větší radost to byla, když vyhrál jeden z těch projektů, pro které hlasoval. A tak jsme bouchli šáňo, připili si na budoucí spolupráci a strávili příjemné odpoledne v hovoru propojujícím neziskový sektor s IT světem. :-)

Jak bude vypadat appka pro Tamtam?
Na aplikaci Znakujte s medvědem začínají naši miláčci pomalu pracovat a do konce tohoto roku plánujeme mít hotovo. Konkrétně bude aplikace učit neslyšící děti znakové řeči. Pomůže ale také slyšícím rodičům, sourozencům nebo kamarádům, pro které je ze začátku znakování i komunikace s neslyšícím obecně velmi obtížná.

Centrum pro dětský sluch Tamtam má své počátky již v roce 1990 a nabízí komplex vzájemně navazujících služeb pro rodiny s dětmi se sluchovým postižením z celé České republiky – sociální služby (raná péče, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, odborné sociální poradenství), informační a vzdělávací služby a kulturně osvětové činnosti. Snahou organizace je přispívat k rozvoji péče o sluchově postižené děti a pomáhat jim a jejich rodičům překonávat následky sluchového postižení. Členové usilují o vytváření předpokladů pro co nejdokonalejší integraci sluchově postižených dětí do společnosti.

Právě tomu má pomoci appka od nás. U malého dítěte se sluchovým postižením se řeč nemůže rozvíjet spontánně, dítě nemůže slova poslouchat a postupně porozumět jejich významu. To, čemu ale dítě může porozumět, co může pochopit a může používat, je znakový jazyk. Aby rodiče mohli být rodiči a děti mohly být dětmi, potřebují se domluvit, potřebují společný  jazyk. Děti potřebují vyjadřovat své city, svá přání, potřebují se ptát a potřebují vysvětlení o všem, co se kolem děje. Proto chceme, aby děti měly svou hru, svou aplikaci, s níž by si nejen hrály, ale mohly se i samy učit znakový jazyk. Chceme, aby děti mohly být samy aktivní a učit se tak kdekoliv a kdykoliv bez jiných speciálních pomůcek.

Na ilustracích už začala pracovat naše designérka Lucka. Právě jí pod rukama vzniká podoba samotného medvídka Čumáčka, který bude děti aplikací provádět. :-) Už se nemůžeme dočkat prosince, až se budou děti společně s medvídkem a s naší aplikací učit znakovat.

Jaké byly ostatní finálové projekty?
Spolu s Tamtamem se do finále dostaly neziskové organizace Klub nemocných cystickou fibrózou s projektem CF Hero a Spirála se svou Aplikací propojující světy.

CF HERO
Tento projekt byl naším prvním finalistou, a to díky největšímu počtu lajků na Facebooku – mít hodně fanoušků a pořádně sdílet se vyplatilo! Posláním aplikace CF Hero je ulehčit život lidem s cystickou fibrózou, zaměřuje se především na teenagery s tímto onemocněním, ale její funkce by využily všechny věkové kategorie.

Cystická fibróza je jedno z nejčastějších genetických onemocnění, které postihuje a postupně ničí dýchací cesty až do jejich úplného zničení. V ČR se lidé s tímto onemocněním dožívají průměrného věku 29 let. Musejí trénovat a inhalovat několik hodin denně, trávit týdny na kapačkách jak v nemocnicích, tak doma, aby se udrželi v kondici, často ztrácejí naději a motivaci takto náročnou léčbu dodržovat, a to hlavně během dospívání. Zanedbaná léčba však přináší závažné komplikace a nezvratné následky.

Aby toho nebylo málo, tak lidé s tímto onemocněním se spolu nemohou scházet a vzájemně podporovat a motivovat k léčbě, aby na sebe nepřenesli další bakterie a navzájem si ještě nepřitížili. Proto by jim aplikace CF Hero měla přinést digitálního kouče, který podle věku a stavu pacienta navrhne jeho denní program tréninku, pomůže s každodenní rutinou a motivuje uživatele tak, aby se jeho boj s nemocí stal samozřejmostí.

APLIKACE PROPOJUJÍCÍ SVĚTY

Aplikace propojující světy nejvíce zaujala naše miláčky, a tak ji poslali do dalšího kola jako třetího finalistu. Aplikace by měla propojovat ziskový a neziskový sektor.

Neziskovka Spirála, která s nápadem aplikace přišla, sama podporuje lidi s duševním onemocněním, aby mohli pracovat a znovu nalezli své místo v životě, pro veřejnost poskytují cateringové služby a údržbu zeleně.

Byla by to aplikace, která umožní firmám a neziskovkám setkat se jednoduchým a rychlým způsobem. Neziskovky a  sociální podniky umí nabídnout spoustu zajímavých služeb a produktů, jen se o tom většina firem nemá jak jednoduše dozvědět. Pomocí této appky by si firmy mohly snadno vybrat neziskovku, která je v jejich okolí, má vhodné služby, zajímavý příběh a dobré reference. Neziskovky by se také mohly vzájemně podporovat a řešit společně poptávku a nabídku.

Na tomto projektu se nám moc líbilo, že by se nejednalo o aplikaci pouze pro Spirálu, ale pro všechny.

A co bude dál?
Vítěze sice známe, ale práce našich milých neziskovek nikdy nekončí.

I přes to, že nemůžeme obdarovat všechny a dopřát všem neziskovkám jejich vysněnou appku, doufáme, že se nám prostřednictvím soutěže #5letackee podařilo alespoň rozvířit rybníček vzájemné pomoci a snad také vzbudit zájem a potřebu pomáhat u ostatních. Samotní soutěžící nás informovali o tom, že je již jen na základě jejich přihlášení do soutěže a sdílení videa kontaktovaly jiné společnosti, které jim chtějí pomoci a přispět, za což moc děkujeme.

Abychom tuto skutečnost ještě podpořili, uveřejnili jsme na web znovu videa všech soutěžících a k nim jsme tentokrát navíc přidali také odkazy na jejich webovky, abyste třeba i vy mohli podpořit svého favorita.

Věříme totiž, že by si i ostatní neziskovky zasloužily možnost dotáhnout svůj projekt až do konce. A víte co, třeba se právě po přečtení tohoto blogu ten správný kontakt dostane do těch správných rukou.

Děkujeme <3  

#5letackee

Petra Broďáková
Petra Broďáková

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!