< Zpět na články

(Nejen) mDevTalk očima lingvistky

Když se dostane bohemistka mezi programátory, ocitne se v úplně jiném světě.

Proboha, mluví na mě vůbec česky? Cože to po mně chtěl? Vždyť studuju komunikaci, proč mi to tu vůbec nepomáhá? Takové otázky mi běžely hlavou, zatímco jsem rádoby děsně soustředěně civěla do svého notebooku. A především ta jedna: CO TADY SAKRA DĚLÁM?! Takový byl můj první den v práci, no, možná i druhý…

Ke konci týdne – stále ztracená. Ale ti kluci v kanclu nejsou takoví nerdi, jak jsem si myslela. Dokonce chápou můj humor! :) A já ten jejich. Většinou. Ono to nějak půjde.

Netrpěla jsem dlouho. Přece jenom nekódím (to po mně zatím nikdo nechce) a všichni rychle pochopili, že se mnou mají mluvit jako s IT-blbem. Po pár dnech jsem se sžila s několika programy, které k práci potřebuju, a začala jsem být konečně efektivní.

mDevTalk. Co teda vlastně dělám? Starám se o mDevTalk, pravidelný meetup pro mobilní vývojáře, který se zrodil před rokem, když se sešli kluci z Ackee, Avastu a Etnetery a řekli si, že by bylo fajn poskytnout vývojářům v Praze platformu, aby mohli sdílet své know-how, setkávat se, debatovat a společně se vzdělávat v oboru. Na každém meetupu vystoupí dva až tři speakeři se zajímavým talkem, poté se o tématu diskutuje a po přednáškách se dál povídá nad sklenicí něčeho dobrého. To je mDevTalk ve zkratce.
Já se starám o to, aby vše proběhlo hladce. Snažím se. Jenže všechno se prostě naplánovat nedá. Někdy nedorazí občerstvení na správné místo. Někdy dorazí, ale ne to, co jste si objednali. Někdy kvůli požárním pravidlům nesmíte pověsit směrovky. Někdy účastníci bloudí. Někdy zabloudí i speaker. Někdy všichni dorazí příliš brzy. A VŽDYCKY selže technika. A v tu chvíli se dostávám jako každý event manager do té správné, neústupné nálady a adrenalin stoupá. Pak s kolegy vymýšlíme, běháme, telefonujeme, telefonujeme a telefonujeme a nakonec krizi nějak společnými silami zažehnáme. V ideálním případě se ostatní o žádném problému nedozví.

Teď už začínáme druhý ročník mDevTalků a chceme akci posunout zas o něco dál. Spojili jsme síly s českou komunitou GUG.cz, a to pro MDT znamená větší možnost získat kvalitní speakery ze zahraničí.
Opravdu mě těší, že rostou počty sledujících mDevTalk na sociálních sítích. Snažíme se udržovat diskusi v komunitě i v období mezi meetupy a pokud by se chtěl kdokoli z mobilních vývojářů podělit s ostatními o nějaké tipy a triky, které mu usnadňují práci, rozhodně má šanci, mDevTalk poskytne prostor. To platí samozřejmě i v opačném případě pro každého, kdo by ocenil radu nebo jen jiný úhel pohledu na mDev problém, který právě řeší.

Během posledních akcí se trápíme tím, že na afterparty zůstává jen malá část zúčastněných. V čem je problém? Bylo mi řečeno, že vývojáři jsou zkrátka introvertní, nekomunikativní bytosti. A když se ještě k tomu musí přesunout z místa A do místa B, tak je to nepřekonatelná překážka. Ha! Takové stereotypy odmítám, alespoň v Ackee by nevadilo, kdyby některé z těch bytostí občas přestaly mluvit... nebo zpívat (i když webaři a backendisti se prý mezi vývojáře nepočítají, tak nevím :))). Každopádně jsme se i proto rozhodli přesunout mDevTalk na taková místa, kde bude možné organizovat rovnou i afterparty. Jestli to zafunguje a vývojáři zůstanou na pivo, prověříme hned 26. 1. na MDT#6 v Ackee. Čekají nás skvělí speakeři z Dubsmashe a Stravy, tak věřím, že do nového roku vstoupí mDevTalk úspěšně. :)

Nakonec novoroční předsevzetí pro mě i mDevTalk: Nikdy neříkej nikdy! Já bych Vám před rokem naprosto přesvědčená řekla, že s ajťáky rozhodně NIKDY pracovat nebudu. A ono je to nakonec lepší než s normálními lidmi. :)

Eliška Vokálová
Eliška Vokálová
Marketing & Content Manager

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >