< Zpět na články

Práce projektového manažera aneb Proč máme technické projekťáky

Zajímalo vás někdy, jaká je náplň práce projektového manažera a proč v Ackee pracují projekťáci s technickými znalostmi? Jistěže, jinak byste článek přeskočili po přečtení nadpisu. Takže se pohodlně usaďte, náš krátký výlet do Ackee začíná.

Práce projektového manažera

Co je vlastně úkolem projekťáka a proč ho vůbec projekt potřebuje? Projekty se nedokážou řídit samy a klient se ve většině případů řízením projektu nebo komunikací s programátory zabývat nechce. Projektový manažer tedy v první řadě funguje jako spojka mezi klientem a lidmi z naší firmy.

Stará se tedy o průběh projektu, může také připravovat analýzu a společně s klientem porovnávat výhody a nevýhody různých řešení obtížnějších úkolů. Zadává práci projektovému týmu a plánuje časový harmonogram práce, který zároveň udržuje v chodu. Odpovídá zkrátka za stav projektu a jeho hladký průběh.

Teď se konečně dostáváme k tomu, proč se u projektového manažera hodí technické (programátorské) znalosti.

Programátorská řeč

Technický projekťák mluví jazykem programátorů, protože má s programováním vlastní zkušenosti. Programátoři mu díky tomu mohou problém podrobně popsat a on je schopen mu porozumět. Problém může rovnou “přeložit” a vysvětlit klientovi, navíc většinou dokáže i reagovat na další dotazy, protože problematice rozumí. U nás v Ackee nemáme pouze hardcore programátory, takže ne vždy je tento překlad nutný, ale stejně je v tomto ohledu technický projekťák univerzálnější.

Porozumění procesům

Procesy. Snad jsem nikoho nevyděsil tímto korporátním slovem – slibuji, že ho použiji jenom tam, kde to bude naprosto nutné. Projektový manažer s technickými znalosti zná vývojářské procesy (např. code review, nasazování aplikací a další), které probíhají ve firmě, a díky tomu mnohdy dokáže předem identifikovat možné problémové oblasti nebo zdržení, která mohou v důsledku takových procesů vznikat. Takový projekťák je navíc schopen klientovi vysvětlit výhody jednotlivých procesů (například proč je pro něj výhodné nasazování aplikací pomocí CI/CD).

Analytické myšlení

To nejlepší si samozřejmě necháváme nakonec. Největší výhodou technických projekťáků je nejspíš jejich analytické myšlení. Díky němu může projektový manažer přímo vykonávat práci analytika anebo se alespoň zčásti podílet na tvorbě analýzy, kde může přímo porovnávat jednotlivé možnosti řešení a ty pak s klientem probrat.

K čemu je to dobré? Hlavní výhodou je, že projekťák analýzu zná a dokáže tedy rychleji reagovat na otázky nebo řešit vzniklé problémy a hlavně zná více informací o projektu, což není nikdy na škodu. Může navíc diskutovat o analýze s programátory a informace následně velmi efektivně předat klientovi.

Závěr

Technický projekťák rozumí projektu více do hloubky a díky tomu dokáže rychleji rozhodovat o technických záležitostech a procesech, které během projektu probíhají. To urychluje komunikaci s klientem a ve výsledku i termín dodání. Klientovi může navíc sám vysvětlit výhody jednotlivých procesů a diskutovat s ním analýzu a možná řešení problémů. Zejména v případě větších projektů je tedy vklad takového projektového manažera značný – kombinace širokého rozhledu, technických znalostí a komunikačních schopností dokáže usnadnit a urychlit práci všem zúčastněným.

Marek Mouček
Marek Mouček
Product ManagerMarek je součástí Product Manager našeho startupu Passwd. Kromě toho je součástí našeho PM týmu, kde naplno využívá svůj technický background z FIT ČVUT. Když není agilní při řízení produktu, je mobilní při řízení své motorky.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >