< Zpět na články

Androiďákem v Ackee: první týdny pohledem nováčka

Michal Pešek je nejnovější posila našeho Android týmu. V rozhovoru prozrazuje, jaké byly jeho začátky v IT, čím se Ackee liší od jiných agentur, jak probíhá práce na projektech a co ho v Ackee překvapilo.

Kdy jsi zjistil, že programování je něco, čemu by ses chtěl profesně věnovat?

Začalo to už tím, že jsem šel na střední školu na IT. Tam mě to začalo bavit. Na škole jsme zkoušeli dělat piškvorky, menší plošinovky a tak. ČVUT pak byla jasná volba. :) Právě tam jsem se utvrdil v tom, že se tomuhle oboru chci věnovat i profesně.

Měl jsi před Ackee nějakou jinou pracovní zkušenost?

Když pominu práci brigádníka v zeleni, tak jsem v průběhu bakaláře posbíral několik pracovních zkušeností v IT. Dělal jsem síťaře i testera, ale nakonec jsem zakotvil u programování. V předchozí práci jsem taky nějaký čas dělal androiďáka, ale v Ackee je to úplně o něčem jiném.

V čem se to z tvého pohledu liší?

V Ackee je vidět, že na tom lidem záleží. Jsou zde přesné postupy a všechno se hezky otestuje, což jinde není vždycky pravidlem. Často jsem měl naopak pocit, že produkt, na kterém jsme pracovali, ne tak úplně všechny zajímal a rozhodně se tak důkladně netestoval. V Ackee se ale o svoje projekty a lidi doopravdy starají, což je i jeden z důvodů, proč se mi tady líbí.

Proč ses vlastně zaměřil právě na Android?

Nejdřív jsem si vyzkoušel ty “neprogramovací” práce a to bylo jedno velké ne-e. U programování se mi líbí, že když něco napíšu a naprogramuju, vidím výsledek. Žádný JSON, nebo tak něco. Když pak držím v ruce výslednou appku, která něco dělá a nějak vypadá, je to prostě hezké. A proč Android a ne třeba web? Jsem prostě takový zarytý androiďák. :)

Čím tě lákala práce v IT agentuře a proč sis vybral zrovna Ackee?

Jsem z FIT ČVUT, kde je Ackee hodně známá firma, o které je slyšet. Zároveň znám ze školy Davida, který tady vede celý Android tým. Koukal jsem se na projekty, které v Ackee vznikaly, a přišlo mi, že tu budu mít možnost se toho spoustu naučit a dělat na zajímavých věcech. Těch důvodů by se našla spousta, pro mě to prostě byla jasná volba.

Popíšeš nám, jak probíhal tvůj první den?

Nejdřív si mě vzala do parády Kačka, která mi ukázala, jak to tady chodí. Společně jsme prošli interní wiki a seznámila mě s lidmi i systémy, které tady používáme. O polední pauze si mě přebrali kluci z Android týmu a šli jsme na oběd pokecat, což bylo příjemné. Líbilo se mi, že jsem pak hned dostal projekt a první tasky. Hned ten první den se jelo. Naproti tomu kamarád, který nastupoval někam do korporátu, musel čekat týden, než mu vůbec dali přístupy a on mohl začít něco dělat...

Na jakých projektech od začátku pracuješ a co z toho tě nejvíc baví?

První projekt na rozjezd byly Skály pro horolezce, což jsem jako junior fakt ocenil. Pak ale přišly daleko zajímavější věci – třeba Simplifa, složitější aplikace pro výtahový management, kde jsem si mohl pohrát s 360° kamerami. To bylo hodně zajímavé, i když jsem tam dělal spíš maličkosti. Delší dobu je se mnou projekt pro řidiče náklaďáků HOPI, kde se měnila jedna velká funkcionalita. Potom jsem se dostal k FlashSportu, což byla první věc, kde jsem se plně zapojil. Baví mě sledovat, jak se ten projekt vyvíjí – máme pravidelné sprinty, plánování, stand-upy atd.

A jak probíhá spolupráce v rámci Android týmu?

Hodně se mi líbí pravidelné meetingy, kde si s klukama řekneme, na čem jsme dělali a co kam zrovna implementujeme. Taky oceňuju, že je tu vždycky senior, na kterého se junior jako já může obrátit, když potřebuje pomoct. Zaspamujeme se a navzájem si pomůžeme. :D

Teď ale vážně. Jsem fakt rád, že místo abych se s něčím hodiny trápil, tak tu mám kluky, kteří mi s tím poradí. Není to nikdy tak, že by mě odbyli, nebo jen poslali link na článek, kde si o tom mám přečíst. Spíš mě rovnou odkážou na kód, kde to implementovali, takže se můžu přímo podívat. To předávání zkušeností v Android týmu funguje fakt skvěle.

Je ještě něco, co ti práce v Ackee zatím přinesla?

Hlavně to, že jsem se dostal k hodně zajímavým projektům. Taky možnost podílet se na více věcech. Je super, že nemusím být zavřený někde v bance a dělat na jedné aplikaci čtyři roky v kuse. Ale jak už jsem říkal, nejvíc se učím od kluků – oni to prostě umí a dokážou ty zkušenosti předat.

Kdybys měl vypíchnout, co se ti na Ackee líbí nejvíc, co by to bylo a proč?

Bude to znít jako klišé, ale líbí se mi ten přátelský přístup. Když jsem nastoupil, tak mě vzal Martin (Půlpitel, pozn. red.) na oběd a pokecali jsme. To tě možná nepřekvapí u nějaké menší firmy, ale Ackee už úplně malá firma není. Je hrozně hezké, že si na to jako její spoluzakladatel udělal čas. Pořádají se tu taky různé interní akce, třeba Ackee movies, což jsem nikdy v jiné firmě nezažil. Takže rozhodně ta firemní kultura. A samozřejmě i pěkné prostředí, lokalita a benefity.

Kdybys měl tedy závěrem zhodnotit svoje první měsíce v Ackee, splnila práce tvoje očekávání, nebo tě něco překvapilo?

Rozhodně splnila. Vlastně jsem dostal daleko víc, než jsem čekal. Jsem rád i za předchozí pracovní zkušenosti, ale tady se mi ten přístup fakt líbí a sedí mi o hodně víc. Žádná překvapení mě teď nenapadají.

A na závěr obligátní otázka: Co děláš, když máš volno, a co bys dělal, kdybys nekódil?

Kdybych nekódil, tak bych si rád vyzkoušel střih videa, třeba někde u filmu. Jinak mě kromě programování baví seriály – teď třeba Brooklyn 99. Potom knížky, prostě klasika. Hodně mě taky baví turistika a hory. Rád se procházím s muzikou v uších. :)

Díky, Michale!

Zní to dobře? Přidejte se. Právě nabíráme!

Markéta Holá
Markéta Holá
Copywriter

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!