< Zpět na články

Šárka Svobodová: Ackee není jenom další hezká holka

Jako Head of People & Culture má Šárka Svobodová na starosti zaštítění komplexní strategické a procesní P&C agendy a koučování. Pomáhá tak vytvářet prostředí, kde je radost pracovat. Čím se podle ní Ackee liší od dalších IT agentur a co nás řadí na špičku v oboru? Nejen to prozradila v rozhovoru.

Už to bude rok, co v Ackee nemáme HR, ale People & Culture. Jaké pro tebe bylo převzít pomyslné žezlo nad P&C týmem a s ním spojenou agendu?

Byla to výzva. 😃 V momentě, kdy se z HR stane P&C, otevře se prostor pro nové příležitosti – procesy, aktivity a projekty. Naše agenda začala narůstat bleskovým tempem, takže jsem viděla potřebu analýzy a optimalizace, abychom přesně věděli, co všechno děláme a zda to jsou věci, které dále dělat chceme.

A na co jste přišli?

Nejdůležitější jsou základy. Tvorbu hlavních HR procesů, na kterých můžeme dál stavět, máme hotovou. Za to vděčíme hlavně Kateřině Kebzové – ta P&C tým v Ackee před skoro čtyřmi lety založila, tvorbu těchto procesů plně zajistila a loni v říjnu mi předala štafetu.

Na základě analýzy, která proběhla na konci minulého roku, jsme vytvořili plán pro optimalizaci všech P&C rolí a jejich pracovní náplně. To se stalo prioritou pro začátek roku 2022 a díky tomu teď například můžeme otevřít dveře technickému recruiterovi, kterého aktuálně hledáme. :)

Můžeš se podělit o něco, co tě v Ackee překvapilo?

Velká míra zapojení kluků z vedení do běžného dění ve firmě, a to ne z pohledu mikromanagementu, ale z upřímného zájmu o jednotlivé lidi v Ackee, jejich názory a pocity, a taky jejich podpora každého z nás. Taková opora během řešení každodenních i nevšedních situací od vedení a všech lidí ve firmě není samozřejmost a pro mě osobně to hodně znamená. Stejně tak jako vědomí toho, že u nás People & Culture a #peoplefirst přístup nejsou jen buzzwordy, ale ukazateli toho, co je v Ackee nejdůležitější – lidé.

Šárka Svobodová, Head of P&C Ackee

Čím dalším se podle tebe Ackee liší od jiných IT agentur?

Přirovnala bych to k randění na Tinderu. U agentur a klientů to bývá často tak, že spolu jednou zajdou na rande, trochu se pobaví a rozloučí se. Než vyrazí klient na rande s Ackee, možná si myslí, že je to jen další hezká holka, se kterou si zarandí a tím to hasne. Ale ono se z toho často vyklube přátelství nebo partnerství, a to klidně na celý život.

Co to znamená v praxi?

I když máme mnoho klientských i vlastních projektů, na kterých spolupracují v rámci firmy různí lidé, nemám z práce v Ackee “agenturní” pocit. Vnímám, že u nás je tím hlavním “produktem” něco jiného, co neustále vyvíjíme a ladíme k dokonalosti. Jde o Ackee spirit, který všichni společně budujeme a který je esencí toho, co dělá Ackee Ackee. Tohle pouto nám dává pocit, že i když pracujeme na různých projektech, všichni táhneme za jeden provaz a máme společný cíl – vytvářet spolu ty nejlepší appky a prací se zároveň bavit.

A co dalšího dělá Ackee Ackee?

Tuhle otázku jsme si kladli taky, a proto jsme si pro odpovědi šli přímo za miláčky – tak říkáme lidem v Ackee. Díky společnému bádání jsme mohli pojmenovat 5 pilířů, na kterých naše firemní kultura stojí a které reflektují to, co jako miláček v Ackee zažiješ:

Prvním jsou právě samotní miláčci – jejich osobnosti, názory a zkušenosti. Ty mezi sebou neustále sdílíme, a tak nám expertíza jako další pilíř umožňuje dělat práci na profesionální úrovni. Díky tomu můžeme pracovat na top projektech a řadit se k nejlepším IT agenturám na světě. I když je každý miláček jiný, dohromady nás všechny spojuje právě zmiňovaný Ackee spirit. Ten také prostupuje posledním pilířem, kterým jsou naše nezapomenutelné Ackee akcee.

Ackee COFIT team

Jak poznáme, že je to ten správný match?

Hledáme lidi, kteří v sobě už mají “zárodek” Ackee spiritu. To znamená, že sdílí podobné hodnoty – přirozenost, týmovost, otevřenost, určitou jedinečnost, důvtip, dravost a selský rozum. 

Také jsme si všimli, že každý, kdo v Ackee je, v sobě skrývá více, než by se na první pohled zdálo, a to v tom nejlepším slova smyslu. Proto, když někoho takového najdeme, nebo si on najde nás, někdy pro něj pozici i vytvoříme. Věříme totiž, že takoví lidé do Ackee jednoduše patří.

Co ti kromě úspěšné transformace z HR na P&C v roce 2021 udělalo radost?

Mám radost, že pro kandidáty a fanoušky posíláme do světa pravidelný newsletter AckeeSpirit.zip, pro zájemce o frontend jsme zase vytvořili web React Boys. Spusttili jsme nový náborový projekt pro testery – QA Inkubátor. Popasovali jsme se s dalšími covid výzvami a zúčastnili se COFITu, týmového výjezdka i společného teambuildingu. Do benefitů jsme zařadili příspěvek na aktivity, které podporují psychickou pohodu. A v neposlední řadě to, že miláčci už zase mohou říct Dnes nekódím a splnit si dětský sen.

A co čeká lidi v Ackee v roce 2022?

Letošní rok se ponese v duchu velkých změn a oslav. Všechny nás už brzy čeká stěhování do nových a mnohem větších kanceláří, kde bude prostor pořádat ještě víc Ackee akcí, které jsou nejlepším utužovákem právě pro náš Ackee spirit. Ale těšíme se i na akce pro celou komunitu jako například na jaro plánovaný AckeeCon nebo Code Like Us. Nemine nás další ročník Speackers a ani tradiční teambuilding. V létě navíc oslavíme kulaté 10. narozeniny Ackee, takže příležitostí se potkávat bude víc než dost. I v tomhle roce budeme dál žít firemními hodnotami a vytvářet společně takové prostředí, ve kterém se těšíme na pondělí. :)

Ackee team spirit

Markéta Škaldová
Markéta Škaldová
Copywriter & UX WriterMarkéta se podílí na tvorbě obsahu na web a další digitální prostředí, kde jsou potřeba ta správná slova. Background má v marketingu a informačním designu a zajímá se o HCI a účinky technologií na společnost.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >