< Zpět na články

5 technologických výzev v Ackee pro rok 2016

Pro rok 2016 jsme si předsevzali posunout naše schopnosti zase o kousek dále. Jaké jsou konkrétní výzvy, kterým budeme čelit a které by měla řešit taktéž většina mobilních vývojářů?

1. Microservices

Budeme separovat jednotlivé části (především backendových) aplikací, díky čemuž budeme schopni tyto části spravovat jako samostatné funkční prvky napříč více aplikacemi. Zrychlíme tím vývojový cyklus a zvýšíme výslednou kvalitu.

2. Node.js

PHP je sice nesmrtelné a na některé typy úloh stále dostatečné, ale např. s realtimovým zpracováním dat si příliš nerozumí. Java je na naše typy backendů naopak příliš robustní. Proto chceme všechny backendy řešit již pouze pomocí Node.js.

3. Reaktivní programování

Na všech třech mobilních platformách nám umožní nižší chybovost především v interaktivních GUI prvcích. Většinu aplikací již reaktivně programujeme, v lednu jsme spolupořádali konferenci mDevTalk, kde Petr Šíma (Ackee) o možnostech reaktivního programování mluvil. Chceme programovat reaktivně stále více a to nejen při mobilním vývoji, ale také na webovém frontendu a backendu.

4. Infrastructure as a code

Několik monolitických produkčních serverů, na kterých se provádějí ad-hoc servisní zásahy se těžko spravuje a ještě hůř škáluje. Naším cílem je separovat jednotlivé služby či aplikace do kontejnerů tak, aby každý kontejner obsahoval vždy jen jednu službu. Pro některé služby již tento scénář používáme, nyní pod kontejnerovou platformu Docker plánujeme převést celou infrastrukturu. A co více - nové kontejnery plánujeme buildovat pouze z šablon, které budeme tvořit ve spolupráci s komunitou.

5. Testy

Hodláme zapojit do našeho CI procesu ještě více automatických testů a syntaktickou analýzu. Protlačení nového commitu přes Jenkins pipeline se tímto sice mírně prodlouží, ale věříme, že v konečném důsledku kvalitnější kód spoustu času ušetří.

5x výzva = Rok kvality

Jak je vidět, pro rok 2016 jsme si přichystali poměrně dost výzev. Rozhodli jsme se tyto jednotlivé výzvy označovat hashtagem #rokkvality, ať už to bude znamenat úspěch, nebo naopak ironické označení fail scénáře, o který se taktéž rádi podělíme :-).

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee BlockchainJosef je spoluzakladatel Ackee, CEO Ackee Blockchain a doktor přes distribuované systémy na ČVUT. Ve volném čase okopává záhonky a chová křepelky.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >