< Zpět na články

VII. Zpráva o stavu Ackee: Rosteme, to hlavní ale zůstává

Jak se Ackee změnilo během posledních pár let? Jakých cílů chceme dosáhnout během “Roku růstu” 2018? A jaké jsou pro nováčka první měsíce v naší firmě? 

Ackee bude brzy 6 let a z “garážové firmy” z inkubátoru ČVUT jsme vyrostli v jednu z největších technologických firem v ČR zabývající se mobilním vývojem. Začínali jsme v 6 lidech a teď je nás přes 50. Navíc máme od konce roku 2016 pobočku v Berlíně. Protože se nám daří, otagovali jsme si rok 2018 jako #rokrustu.

Co to znamená? Klademe si velké cíle. Chceme se zaměřit na větší a náročné projekty u nás i v zahraničí, a s tím souvisí rozšíření týmu. Plánujeme obrat 60 milionů korun. Také nás baví vymýšlet a organizovat komunitně i společensky prospěšné akce – dokončujeme velký charitativní projekt #5letackee (brzy předáme neziskové organizaci Tamtam aplikaci za 1 milion korun) a máme za sebou úspěšný hackathon Fakehacks zaměřený na boj s dezinformacemi. A v podobné činnosti chceme rozhodně pokračovat. 

Rychlý růst s sebou přináší spoustu pozitivních i negativních dopadů

Nejedna firma nezvládne rychlý růst unést – bojuje s problémy, zpomalí nebo zanikne. V našem oboru je to ještě těžší, chceme dodávat stále ty nejkvalitnější produkty v době, kdy je nedostatek kvalitních IT pracovníků.

Ackee graf
Ale úspěšnou firmu dnes nedělá “jen” technicky kvalitní tým. Důležitých faktorů je mnoho: výrazný brand, skvělé projekty, spokojení zákazníci, dobrá nálada v týmu, efektivní interní komunikace, schopnost společně řešit problémy, zavádění funkčních a zároveň jednoduchých procesů, které nezdržují, autentická komunikace na sociálních sítích nebo originální designerský projev. Tomu všemu věnujeme v Ackee pozornost.

Je nutné nastavit si jasný směr

Soustředíme se na dodání celých projektů, počínaje úvodní myšlenkou, přes prototyp, testování a implementaci až k následnému supportu. Zákazníky si striktně vybíráme a pracujeme jen pro ty, kteří v nás vidí partnery a ne jen dodavatelskou sílu. Také vybíráme ty s ambiciózním projektem, který nás bude bavit.

Do dobré nálady v týmu se vyplatí investovat, Ackee funguje díky ní

Každý rok děláme anonymní průzkum spokojenosti v našem týmu. Nesmírně nás těší, že i po letech dramatického růstu, stěhování a zavádění procesů jsou u nás lidé spokojení. Vědí, že mohou ovlivňovat každodenní chod firmy i projektů a že se u nás každý názor počítá. Výsledky z posledního dotazníku tu můžete vidět. 

Ackee graf

A jaký je pohled nováčka v Ackee?

O nové práci a celkově o Ackee jsme se bavili s naším (relativně novým) backenďákem Michalem.

Na jakých pozicích jsi pracoval dříve?

Během studia jsem začal pracovat jako programátor a výzkumník umělé inteligence v GoodAI. A před Ackee jsem pracoval v AI startupu Neuron Soundware jako programátor.

Čím tě lákalo Ackee?

Hlavně kolektivem a náplní práce. Věděl jsem, že tu jsou hlavně lidi z FITu, kde jsem studoval, a když jsem se zde byl cca půl roku před nástupem podívat, působilo to na mě příjemně.

Chtěl jsem taky poprvé od ukončení studia změnit obor z umělé inteligence na vývoj aplikací. Ten mi přijde mnohem blíže k lidem a člověk si na něj může mnohem víc “sáhnout” – u mobilních aplikací doslova. Ackee se pro takovou změnu zdálo jako ideální místo, protože vzhledem k délce existence firmy jsem správně předpokládal, že tu budou vývojáři, i lidé na ostatních pozicích, hodně zkušení.

Ackee graf spokojenosti týmu

Splnily se po nástupu do firmy tvé představy?

Určitě. Hned první den jsem dostal na starosti vývoj menšího projektu. V prvním týdnu k němu přibyla údržba dalších a během prvního měsíce jsem nasazoval vlastní změny do produkce. Dostat se takhle rychle k viditelným výsledkům bylo něco, na co jsem se těšil. Kromě toho, že jsem si vyzkoušel různé technologie, mohl jsem díky tomu spolupracovat s mnoha lidmi z různých týmů. Takže člověk hned vidí celý životní cyklus projektu, který mu doslova vzniká pod rukama. Práce, kterou jsem dělal dříve, byla občas i výzkumného charakteru, teď se musím přizpůsobit rychlejšímu tempu, ale odměnou za to je rychlá zpětná vazba.

Ackee tým na hackathonu FakeHacks
Michal, Honza a Eliška – část Ackee týmu na hackathonu FakeHacks

Jak hodnotíš své první měsíce v Ackee?

Z mého pohledu se hodně povedly. Hodně jsme stihli a mám za sebou i několik firemních akcí (vánoční večírek, hackathon FakeHacks). Stále se tu něco děje, což mám rád.

Oproti dřívějším pozicím cením, že tu člověk často pracuje na několika projektech najednou. Práce není jednotvárná a můžu si ji lépe rozvrhnout. Na druhou stranu je obtížnější během dne několikrát mezi projekty přepínat.

S GoodAI a Neuron Soundware jsem byl skoro od jejich založení a jednalo se o méně početné firmy, takže jsem nevěděl co čekat od společnosti, která funguje už 6 let a pracuje v ní 50 lidí. Ukázalo se ale, že kolektiv je tu super. I pracovní záležitosti jsou díky lidem tady vlastně zábava a myslím, že je to jeden z hlavních důvodů, proč mě práce v Ackee baví.

Takže, co je to hlavní, co v Ackee zůstává? Skvělá parta lidí a chuť dělat ty nejlepší appky. A to si chceme udržet nejen na tento #rokrustu.

Martin Půlpitel
Martin Půlpitel
Co-Founder & CEO

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!