< Zpět na články

Díky, Apple! WWDC 2019 očima vývojáře

Posledních pár let věnoval Apple svoje vývojářské konference především novým funkcím v operačním systému, které se většinou soustředily na koncového uživatele. Skoro to vypadalo, jako by v Apple zapomněli, že písmenko D v názvu konference označuje developery. Vše se točilo okolo nového uživatelského rozhraní, gest nebo hardware. Rok co rok jsme doufali, že se to změní a Apple přijde s nějakou převratnou novinkou i pro vývojáře – a letos jsme se konečně dočkali.

Tim Cook nás už tradičně informoval o tom, na kolika zařízeních s iOS běží nejnovější verze tohoto systému, a zmínil také hardwarové novinky. Tyhle věci k Apple Keynote samozřejmě patří a nelze je opomenout. Nový Mac Pro je ďábelská mašina a rozhodně stojí za zmínku. Ale kdo by za to platil... Já tedy ne. ???? Co naopak ocení i vývojáři?

Sign in with Apple

Developeři samozřejmě používají i funkce pro koncové uživatele – a některé z těch nových jsou vážně cool. Nejprve bych zmínil Apple login. Na svém iPhonu mám spoustu appek, které vyžadují nějakou formu přihlášení – a pokud si vystačí se social loginem, je to skoro ten nejpohodlnější možný způsob. Pokud tento typ přihlašování nepodporují, dá se to docela pohodlně vyřešit skrze credential provider app extensions a správce hesel. Ideální řešení to nicméně není. Jako kouzlo naopak funguje moje milované Face ID (nebo Touch ID v případě starších zařízení), které je teď díky Apple login možné používat pro přihlašování a registraci (pokud to tedy aplikace umožňuje). Nemůžu se dočkat, až to implementujeme do našich appek! ????

Dark mode na iOS

Druhou a zároveň asi nejočekávanější novinkou je tmavý režim celého systému. Na svém macOS používám appku, která přepíná mezi tmavým a světlým vzhledem na základě času, takže během dne pracuji ve světlém a po západu slunce v tmavém módu. Jelikož mám iPhone s OLED displejem, dark mode může mít pozitivní vliv na výdrž baterky, protože zobrazení tmavých barev nespotřebuje tolik energie, což by životnost baterie mohlo výrazně prodloužit.

iOS 13 theme selection

iOS Share Sheet

Přestože nativní iOS share sheet vypadal pěkně, už tu s námi byl nějaký ten pátek, takže menší redesign si určitě zaslouží. A přesně ten Apple udělal v novém iOS 13. Pořád je to starý známý share sheet – jen o dost hezčí. Snad nebude trvat jej naprezentovat tak dlouho, protože tomu starému to někdy zabralo věky. ????‍♂️

Revoluce v UI

Od doby, kdy Apple představil Swift, uplynulo 5 let, během kterých se z něj stal jeden z nejmocnějších a také nejsrozumitelnější programovacích jazyků. Uznávám, že to může znít jako reklama na Apple, ale jestli mi v roce 2014 připadal Objective-C jako super jazyk a nechápal jsem, jak mohl někdo něco napsat v téhle ????, dneska si myslím přesný opak.

Můžete mít zkrátka moderní jazyk, ale pokud si nerozumí se starými frameworky, nakódit v něm appku může být pořád porod, i kdyby to byl ten nejlepší jazyk na světě. A přesně to byl problém Swiftu a UIKitu (resp. AppKitu na macOS), který je napsaný v Objective-C. Objective-C získal díky Swiftu pár užitečných nových funkcí (např. lightweight generics, nullability specifiers apod.), ale psaní čistého Swift kódu bylo pořád mnohem příjemnější.

Letos Apple naprosto změnil pravidla hry, když představil zcela nový framework pod názvem SwiftUI. Ten upřednostňuje value types a protocol oriented programming před referenčními typy a dědičností. Zároveň přináší nové komponenty, které nahrazují ty, které tu s námi byly roky – zmiňme například List, který nahrazuje našeho starého přítele UITableView. který výrazně usnadní programování aplikací v jazyku Swift.

Na tenhle revoluční framework se moc těšíme a doufáme, že budeme mít brzy možnost si ho pořádně osahat. A můžete se spolehnout, že si tuhle zkušenost nenecháme pro sebe. ????‍???? #sharingiscaring Stejně tak doufáme, že se Apple zamyslel nad tím, jak dostat nové SwiftUI komponenty i do starých systémů. V opačném případě bychom totiž museli psát UI nadvakrát, nebo zůstat pouze u UIKit komponent.

Konečně keynote pro vývojáře

Jak už jsem zmínil, letošní WWDC byla skutečně primárně zaměřena na vývojáře. Šlo tak o první takovou keynote od roku 2015, kdy Apple představil Swift. Skoro to vypadá, že v Apple skutečně pracují na svém programovacím jazyce, a představení SwiftUI by mohlo pomoct vylepšit zkušenost vývojářů při využívání Xcodu. Tak snad. ????

A abych nezapomněl… Díky, Apple, za tuhle parádní dávku cool nástrojů pro vývojáře! ????

Jakub Olejník
Jakub Olejník
iOS Developer

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!