Programátoři a podporovatelé kryptoměny Ethereum se sjeli do Prahy na 4. DevCon, oficiální konferenci Ethereum Foundation. Konala se v  Kongresovém centru 30. října – 2. listopadu 2018 a spřízněné meetupy jsme pohostili i u nás v Danube House, v rámci širší doprovodné akce Blockchain Week Prague. Díky vývoji Ethereum iOS DevKitu jsme byli jedním z oficiálních grantees, měli jsme na konferenci dva talky a byli jsme celý týden přímo v centru dění.

První den na Devconu, příchod

Day 0

Ještě před oficiálním začátkem programu pro veřejnost proběhl takový “přípravný den”, během kterého se uskutečnila přehlídka grantů opravdu originální formou – pro grantees nebyla vytištěná loga ani plakátky, každý si místo toho namaloval svůj vlastní poster. DIY is not dead a kdo si hraje, nezlobí!

Díky uvolněné atmosféře poté proběhlo přátelské seznámení s ostatními grantees a večer, po úspěšném absolvování Grantee Showcase, byli všichni od Ethereum Foundation pozvaní na drink.

DevCon dayO, dyi poster
DIY poster, © Josef Gattermayer

Náš CEO Josef ještě stihl v pondělí uskutečnit přednášku pro PwC a v úterý, v rámci svého předmětu BI-BIG na ČVUT, pozval jako speakera Jamese Ducana z Ethereum Foundation.

Workshop od Ackee vývojářů

V rámci série doprovodných akcí Prague Blockchain Week jsme u nás v Ackee uspořádali navazující meetup  Ethereum iOS DevKit hands-on workshop, kde naši vývojáři ukázali v praxi, jak vytvořit během hodiny iOS aplikaci používající Ethereum smart contracty. Účastníci si přinesli své vlastní notebooky a vyzkoušeli si celý proces přímo na místě.

Ackee hands-on workshop pozvánka

Na workshopu přednášel náš iOS developer Marek Fořt, který se na vývoji nástrojů pro Ethereum Foundation sám podílel. “Vyvíjet pro Ethereum byl zajímavý zážitek a neskutečně jsem si to užil. Devcon poté představoval vyvrcholení celého projektu – bylo super ukázat ostatním developerům jak pracovat s naším DevKitem. Zároveň jsme poznali spoustu nových lidí, popovídali jsme si, jak by se jim mohl náš projekt hodit a pomoct jim s budováním něčeho nového.”

iOS DevKit workshop
iOS developer Marek Fořt vede Ethereum iOS DevKit hands-on workshop

Večer po workshopu v Danube House se poté nesl v duchu Rockaway, kam jsme se přesunuli na party ke spuštění jejich blockchain investičního fondu.

DevKit na DevConu

Díky spolupráci s nadací Ethereum Foundation jsme mohli vyvinout náš vlastní, již zmíněný startovací projekt pro vývoj mobilních aplikací pracujících s Ethereum blockchainem. Součástí samotného Ethereum iOS DevKitu je také projektový iOS skeleton, který u nás už přes dva roky interně vyvíjíme a používáme a nyní jej dáme k dispozici vývojářské komunitě jako opensource.

DevKit umožní operace s Ethereum blockchainem přímo z programovacího jazyka Swift, což doposud nebylo možné. Teď tedy mohou iOS programátoři pracovat s Ethereum smart contracty jako s dalším SDK – bez větší znalosti blockchainu.

akreditace pro speakera na DevConu

DevKit představil na konferenci náš CIO Josef ve své keynote, jakožto oficiálně pozvaný řečník. “Potěšilo nás, jak vývojářská komunita přijala naši práci – kromě pozitivní diskuze v sále přišlo i několik emailů s poděkováním. Za takovou zpětnou vazbu jsme opravdu rádi,” dodává Josef.

Kromě toho jsme si ale samozřejmě nenechali ujít ani další části programu na DevConu. Prezentovali jsme například v rámci bloku věnovanému mobilnímu vývoji na Ethereum,
potkali se s vývojáři ostatních knihoven a vyměnili jsme si zkušenosti, například jak nejlépe tyto knihovny představovat open source komunitě.

Meetupy v Danube

Kromě našeho vlastního workshopu jsme během týdne pohostili i další spřízněné meetupy DevConu v rámci Prague Blockchain Weeku. “The Community of Communities Get Together” pro vývojářskou komunitu a "Web3 stack, what’s next for developers? Prague Blockchain Week Edition", na kterém přednášeli například Evgeny Ponomarev, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Fluence.one nebo Viktor Tron, vedoucí společnosti Swarm, který již od začátku pracoval pro Ethereum Foundation.

Ackee Blockchain Week meetup
Meetup “The Community of Communities Get Together”

Závěrem

Těší nás, že pomáháme spojovat svět blockchainu a mobilních aplikací. Rádi poskytujeme opensource vývojářské komunitě a dělíme se o naše zkušenosti. Protože už pracujeme se třemi kryptoměnami, nasbírali jsme v tomto oboru zkušenosti, o které se nyní můžeme podělit jako Ackee blockchain a pomoci tak dalšímu rozvoji blockchainu a kryptoměn, ve kterých vidíme budoucnost.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!