< Zpět na články

Jak se žije a pracuje v Berlíně

Guten Tag!

Proč jsem v Berlíně

Ich bin ein (ne tak docela oficiálně) ekonomickej migrant. Bydlím ve východním bloku ve Friedrichshainu, přímo na Karl Marx Allee v baráku, co nechal postavit Stalin. Do práce jezdím na kole do západního bloku, protože můžu.

Berlín je velkej. Fakt velkej. Kancl máme v Schönebergu, ve Space Shack coworkingu. Bydlím kousek od centra, práce je taky kousíček od centra, přesto je to 9 kilometrů a sockou klidně kolem 40 minut. Na mapě je to opravdu malej kousíček a pořád pásmo A, z hlavních pásem A, B, C. Tak takhle asi je velkej Berlín.

Space Shack je celkem cool. Pořád se tu něco děje, pořádají se tu meetupy a občas je i nějaká párty. Ani vás tu nenechají v klidu pracovat. Za mě dobrý.

Ve Space Shacku jsme byli, ještě když byl v plenkách. Seděli jsme v prázdné místnosti za malým stolem už od loňského listopadu a mezitím se stavěly kanceláře. Bylo nás tu jenom pár, to pravé jádro, co si po tvrdé práci došlo na jedno do sámošky. V lednu už jsme se stěhovali do prvního patra do nové kanceláře a později v březnu byla oficiální opening párty. Dnes má coworking tři patra, restauraci-kavárnu, game room, nap room, přednáškovky, konferenční místnosti, venkovní terasu, sprchy, garáž na kola. Chodí sem 200 členů pracovat a sídlí tu 40-50 firem.

Němci v business sféře se zdají vážnější a žádají vyšší kvalitu než v Čechii. Berou všechno víc vážně. Ač mají celkem vysokou minimální hodinovou mzdu (8.5 €/h), dost studentů a čerstvých absolventů pak musí skončit jako "stážisti", kteří na papíru pracují 20 h týdně, ale reálně tam jsou 50–60 h týdně, a to jim nikdo nezaplatí. Firma by si je jinak nemohla dovolit. Na zaměstnance se pak kladou vyšší nároky na vzdělání a léta praxe, ale už jsou lépe placení.

ackee in berlin, space shack coworking, coworking berlin

Jídlo a pití

Bier je tady dost drahej. Ve východním bloku je o trochu levnější (proto tam bydlím) než v tom západním. Západní část má ale zajímavé hospůdky a (ilegální) bary.

V Kreuzbergu by chtěl pít každý.

Tradiční berlínské jídlo je samozřejmě kebab. Kvalita jídla je tu obecně úplně jinde než v Česku, mleté "telecí" a zvadlý salát tu nefrčí. V Kebabu čekejte spíš čerstvý koriandr, spoustu zeleniny, houby a šťávu z limetky. In je tu být vegan či alespoň vegetarián. A bodejť by ne, všude mají minimálně pár bezmasých alternativ za normální ceny, a i vietnamec dole pod barákem má alespoň 8 různých druhů veganského mléka. Nejíst maso je tu opravdu jednoduché.

laden berlin, laden, berlin bar

Lidé a jazyk

Naivně jsem doufal, že se v Berlíně naučím německy. Jenže v Berlíně nejsou Němci! A když už náhodou nějakého potkáte, tak umí moc dobře anglicky. :(

Přesto se ale najde pár místních, co ovládají pouze němčinu. A pokud vás nevyhodí se slovy "Auslander raus!", tak se dá něčemu přiučit. Níže přikládám tzv. survival slovník.

Welche soße? – Jakou chcete omáčku?
Salat komplett? – Chcete tam všechno tohle zelený?
Ohne Zwiebel. – Bez cibule.
Knoblauch und Kräuter, bitte. – Česnekovou a bylinkovou, prosím.
Ja, ja, extra super scharf! – Pálivé jídlo nemůžu, nedělá mi to dobře.
Zum Mitnehmen oder hier Essen? – Zaplaťte už prosím a jděte pryč, je za vámi dlouhá hladová fronta.

Každej je tu hipstr nebo chlupatej hipík. Spolubydlení, tzv. WG, je tu dost populární a je to především o sdílení vašich věcí. Pokud nejste hipstr, hipík, vegan a bisexuální holka, co umí německy, v jedné osobě, spolubydlení si tu najdete jen těžko. Sdílení věcí a recyklace tu ale funguje výborně. Facebook je plný skupin, kde se rozdává použitý nábytek a ostatní vybavení bytů zcela zdarma, za odvoz (odnos). Občas se rozdává zdarma i jídlo. Ráj pro ekofašisty <3.

V posledních letech se pořádá hodně gay pride pochodů (viz fotka) a hetero komunita je čím dál tím více utlačována. Na heterosexuály se tu obecně pohlíží dosti s odstupem. Snad se to ale v dohledné době zlepší a bude zorganizován i hetero pride!

credits to www.tagesspiegel.de
Berlín je přesně to divnomísto, kde si sednete do U-Bahnu (metra) a před vámi se zjeví týpek v průhledných trenkách a roztrhaném koženém tričku a začne hrát na elektrické klávesy. Zdravíme Stephena Taylora! Berlín je ráj pro umělce. Všechny. V Berlíně, jak jsem už psal, nejsou Němci. Je tu hodně různých národností i hodně exotických, různé rasy, víry, sexuální orientace a nevím, kdo ještě. Pecka mix, všimnete si tohohle rozdílu oproti Praze takřka hned. Turisticky je Berlín hodně atraktivní, nestíhám ani odpovídat na všechny žádosti, co mi chodí denně na couchsurfing.

Kam jít a co tu dělat?

Milovníci elektra si přijdou na své. Každý určitě někdy slyšel o Berghainu, ale jsou tu mnohem lepší místa. Hudební a fetiš kluby jsou sakra podstatná část místní kultury. Pivo je tam ale drahé.

Meetupy! Chodím spíš na ty technologické a jsou mnohem větší a lepší než v Praze. V Praze je někdy komunita tak malá nebo vůbec neexistuje, a tak se ty lidi nesejdou. V Berlíně je přes 3.5 milionů lidí a sponzoři rádi zasponzorují i nějakou tu pizzu a pivánko. (Ano, tohle byl tip "Kam se jít najíst v Berlíně dobře a levně").

Berlín je placka a kolo je tu nejspolehlivější a nejrychlejší dopravní prostředek. Pokud oželíte koupi napůl zrezlého hipstr vintage kola z osmdesátek za dvacet éček a sáhnete hlouběji do kapsy, pořídíte i z druhé ruky slušné kolo, které vás doveze v sobotu třeba do Spreewaldu, k jezeru na FKK, Postupimi a nebo až do Polska. Trip do Polska teda úplně nedoporučuju. Jednou stačilo.

Za zkoušku rozhodně stojí Thai park, kde se přes léto schází místní thajské rodiny a vaří jejich tradiční jídlo za pár éček pro veřejnost. Parky obecně tu dost žijou, každej si tam skočí odfrknout po práci s dobrou knihou a pivkem ze sámošky. Zabavit se dá i díky karaoke v Mauerparku a blešákama všude jinde.

berlin, berlin ackee, startuplife, startup life, startup scene

Stručné shrnutí

V Berlíně se máme krásně. Milujte se a množte se. Tak zase auf wiedersehen.

Marek Bartík
Marek Bartík
DevOps Engineer

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >