< Zpět na články

Rozhovor s Markem Elznicem: Do Ackee si přišel zahrát FIFU, teď řídí projekty za miliony

Rozhovor nejen o projektech

Marek Elznic se v Ackee už třetím rokem stará o klientské projekty a nově také o interní tým testerů. V rozhovoru prozradil, kudy vedla jeho cesta k velkým projektům, jaké výzvy přináší role team leadera, proč má tak rád FIFU agilní metodiky i co plánuje v následujících měsících nejen v rámci QA týmu.

Jak ses dostal do Ackee?

Začalo to v roce 2016, ještě na FIT ČVUT. Zapsal jsem si tehdy nový předmět Big Data a shodou okolností ho učil, tehdy ještě inženýr (smích), pan Gattermayer. Přidal si mě na LinkedInu a o rok a půl později mi napsal, že v Ackee shánějí projekťáka a jestli bych to nechtěl zkusit. S Marcellem, team leaderem projekťáků, jsme si hned sedli, a tak jsem nastoupil. Bylo to vlastně všechno strašně rychlé.

Jaké byly tvoje projekťácké začátky?

Hned první den jsem nastoupil na projekt CareDriver, což byl projekt pro ŠKODA AUTO DigiLab. Bylo to hrozně zajímavé, protože se jednalo o službu zaměřenou na poskytování mobility osobám, které nejsou schopny přepravy bez asistence, a dostal jsem k tomu stoh dokumentů a kontaktů. A další projekty rychle následovaly.

Jde z tvého pohledu absolventa skloubit práci projekťáka se školou, případně řídit projekty na dálku?

Není to vždycky jednoduché, ale jde to. Vyžaduje to hodně flexibility a zodpovědnosti, což znamená, že i když je člověk ve škole, nesmí se na to vykašlat. Musí zkrátka během pauzy mezi přednáškami otevřít Slack a na něco odpovědět nebo se sebrat a jít zvednout telefon. Tým k sobě toho projekťáka potřebuje a potřebuje rychlé odpovědi. Není to ale extrémně těžké, jen to opravdu vyžaduje zodpovědný přístup.

Změnila se v pozici projekťáka nějak náplň tvojí práce?

Změnila, hlavně týmově. Přijde mi, že jsem větším přínosem v týmovém rozvoji, už nechodím pro rady k ostatním, ale občas i sám rozdávám nějaká ta moudra. A mám v péči i větší projekty.

Kromě projektů se teď v Ackee staráš také o celý QA tým. Jak ses dostal od práce projekťáka k team leaderovi testerů?

Asi to trochu vyplynulo z mojí práce na projektech, kde se ke klientům nedostalo nic, co bych si alespoň jednou sám nezkontroloval. Dominik (CTO Ackee, pozn. red.) s Kačkou, která má na starosti HR, mě pak oslovili ohledně možností, kam se posunout v Ackee po škole. A tohle pro mě byla největší výzva, takže jsem ji přijal.

Hodně se věnuješ agilním metodikám. Proč máš rád právě tenhle způsob řízení?

Agilní řízení projektů je trochu jako demokracie – má hodně chyb, ale zatím jsme nepřišli na nic lepšího. Aktuálně je to prostě nejlepší model i vzhledem k vývoji společnosti a důrazu na rychlost.

Můžeš prozradit, na čem aktuálně děláš, a jaký největší projekt jsi v Ackee řídil?

Asi největší projekt, který právě dokončuju, je mobilní aplikace pro TV Nova, konkrétně Nova Plus a Voyo, které používají statisíce předplatitelů ve 4 zemích světa. Dalším velkým projektem je mobilní bankovnictví pro banku J&T. Na tenhle projekt se těším dvojnásob právě právě proto, že bude agilní, což ve světě financí není tak obvyklé. Co se týče QA týmu, aktuálně se snažíme optimalizovat proces testování a více prosazovat automatické testování.

Jaké je zastávat roli projekťáka a team leadera zároveň?

Vlastně je to v pohodě a má to spoustu výhod. Nejtěžší je obě práce vybalancovat, ale to spojení je hrozně zajímavé. Možná se to nezdá, ale role testera a projekťáka mají hodně společného a vyžadují vzájemnou spolupráci. Je pak výhoda, když můžu koordinovat záležitosti mezi testery a projekťáky v “jednom člověku”. Vidím do obou týmů a snažím se rozumět oběma problematikám.

Máš nějakou představu, čeho bys s QA týmem chtěl dosáhnout?

Rád bych ještě více zapojili testery do vývojového procesu a možná trochu změnil chápání QA jak mezi vývojáři, tak i mezi klienty. Ne že bychom teď součástí toho procesu nebyli nebo nás někdo nebral vážně. Ale tu spolupráci s vývojáři i klientem bych si představoval mnohem užší. A pak samozřejmě automatizace a zapojení umělé inteligence. To je asi největší trend napříč celým průmyslem.

Mohl bys trochu přiblížit, jak vlastně QA tým vypadá a jak probíhá testování?

Aktuálně nás je šest a snažíme se pokrýt vše od manuálního testování na menších projektech po automatické testování na velkých projektech. Jsme dobře rozvrstvení – od začátečníků po zkušené lidi z oboru. Tým je díky tomu různorodý a skvěle se doplňujeme.

Co se týká samotného testování, nedává smysl automatizovat všechno, protože je to zaprvé drahé a zadruhé to často vygeneruje víc práce, než kdyby se testovalo manuálně. Čili my se snažíme pokrýt core funkcionalitu velkých projektů.

Jak je podle tebe těžké se stát testerem v Ackee?

Obecně se to asi říct nedá. Když nabíráme někoho na juniornější pozice, hledáme lidi aspoň s malými zkušenostmi z IT, ale nevyžadujeme po nich nějaké hluboké znalosti a jsme schopni je víceméně vše naučit. U seniornějších pozic typicky požadujeme, aby člověk uměl programovat a rozuměl tomu více do hloubky.

Co by žádnému zájemci ale nemělo chybět, je nadšení do práce, pečlivost a taková zdravá nedůvěra. Tedy že když mi někdo řekne, že něco perfektně funguje, tak mu to nevěřím a jdu to zkusit rozbít. :) Je důležité dělat dobré věci dobře, jak rád říkám. Nestačí si to jen nějak odsedět, ten zápal pro věc je klíčový.

Mohl bys krátce popsat, jak teď vypadá tvůj běžný pracovní den?

Ráno mám typicky status s klientem, kde probereme, co se na projektu událo nového. Potom mám dvě hodiny času, kdy odbavuju svoji další práci, a pak probíhá interní status s vývojovým týmem. Tam se většinou vynoří spousta úkolů, které je potřeba řešit. Po obědě pak bývají pohovory (pokud někoho zrovna nabíráme), schůzky s klienty nebo 1:1 meetingy s lidmi z týmu. Odpoledne pak řeším problémy, které se objevily během dne.

Vypíchnul bys něco, co ses za svoje působení v Ackee naučil a na co jsi případně pyšný?

Pořád se ještě učím, jak jednat s lidmi, jak jim pomoci se posunout a dostat z nich to nejlepší. To je pro mě největší výzva. Protože já jsem si nikdy nepředstavoval, že budu tolik pracovat s lidmi a řešit i jejich rozvoj. Spíš jsem sám sebe viděl schovaného někde za monitorem, jak buším kód do klávesnice. Takže v tomhle směru jsem se překonal a jsem na to pyšný.

Prozradíš, jestli se ti povedl i nějaký fuckup?

To nemůžu říct! (smích) Ale ne, největší fuckup mě nenapadá, žádný projekt jsem zatím nezruinoval. A každodenní zádrhely typu odeslání rozepsaného mailu nepočítám.

A obligátní otázka na závěr: Co děláš, když neřídíš tým ani projekty?

To je docela složitá otázka pro člověka, co kvůli škole a práci dlouho neměl volný čas (smích). U seriálů moc nevydržím, takže spíš hraju. Vlastně i do Ackee jsem přišel hrát FIFU a to se nezměnilo! Mám rád i oldschoolové hry jako je Heroes 2 a Caesar III, takové ty devadesátky. Ale moc se k tomu nedostanu, takže gamer úplně nejsem. Když můžu, tak půlku víkendu strávím na fotbale a rád běhám. A těším se, až bude zase možné volně cestovat.

Markéta Holá
Markéta Holá
Copywriter

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >