< Zpět na články

Ackee se mění v Německu na Ackee GmbH. Jaká byla naše dosavadní cesta?

O působení Ackee v Německu jsme skrze naši aplikaci pro Bundestag napsali snad už úplně všechno. Jaká byla ale naše zatím dvouletá cesta a co se nám kromě Bundestagu podařilo?

Dceřinou firmu jsme v Německu založili na začátku roku 2017, kdy jsme zahájili naši expanzi s cílem působit zde jako místní firma a konkurovat místním firmám – nikoliv těm z východu, jako jsme my. :)

Zvolili jsme proto startupovou právní formu UG (Unternehmergesellschaft). Ta se někdy také nazývá mini-GmbH, přičemž od plnohodnotné GmbH (ekvivalent našeho sročka) se liší především výší základního kapitálu. Zatímco na založení UG stačí 1 EUR, na GmbH je potřeba minimálně 25 000 EUR. UG se odlišuje také tím, že má povinnost 25 % zisku přesouvat do rezerv, takže není možné si z něj vyplácet všechen zisk.

Samotné založení firmy je na jeden podpis u notáře, co ovšem trvá dlouho, je založení bankovního účtu. V našem případě to bylo ještě o to komplikovanější, že jednatel (já) neměl v Německu bydliště a prakticky jediná banka, která se s námi byla ochotna bavit, byla Deutsche Bank. Dle hesla too-big-to-fail jsme si tedy podali žádost o zřízení účtu u DB. Po 5 měsících (!!!) byl účet založen a firma mohla začít fungovat.

Od té doby se nám daří nabírat zajímavé lokální klienty. Dobře známé a všude probírané bylo naše vítězství v tendru na novou oficiální aplikaci pro Bundestag. Veřejný sektor paradoxně není naším cílem – ani v ČR, ani v Německu. Stejně jako u nás se nám i v Německu daří v oboru inovací v automotive, kde jsme v roce 2018 získali zákázku pro berlínský hub Audi (Audi Denkwerkstatt).

Primárně nás nicméně zajímají malé a střední podniky – tak velké, aby už potřebovaly nějaké interní mobilní řešení, ale tak malé, že nemají vlastní tým mobilních vývojářů (neboli cokoliv od 20 do 2000 zaměstnanců). Zde se totiž nejedná jenom o programování – důležitá je především návrhová a integrační část. A jelikož toto nelze dělat přes Skype, naši salesáci, projekťáci, analytici a UX návrháři jezdí za klienty do Německa a i když mluví většinou anglicky, setkáváním se s klienty on-site vytváří onen kýžený efekt Made in Germany.

Buzzwordem pro tuto činnost je digitalizace, takže Ackee GmbH profilujeme právě jako experty na tuto oblast. Zde pracujeme například na aplikaci pro servisní techniky výtahů s AR nebo na řešení pro digitalizaci (už je to tady) marketingové platformy pro správu vizitek.

Na konzervativní německý průmysl působila právní forma UG mírně exoticky (asi jako náš web, ale o tom zase někdy příště :)). Po dvou letech jsme proto znovu navštívili pana notáře a provedli vklad na GmbH (musí být z externích zdrojů). Takže odteď už oficiálně nejsme v Německu startup, ale velký kluci. :)

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee BlockchainJosef je spoluzakladatel Ackee, CEO Ackee Blockchain a doktor přes distribuované systémy na ČVUT. Ve volném čase okopává záhonky a chová křepelky.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >