< Zpět na články

Dodáváme vývojářské nástroje pro kryptoměnu Ethereum

Uspěli jsme v grantové soutěži Ethereum Foundation a čeká nás zajímavá práce pro kryptosvět. Ethereum Foundation je nadace, která podporuje rozvoj kryptoměny Ethereum a jejím zakladatelem není nikdo jiný než Vitalik Buterin, tvůrce této kryptoměny. Ethereum je v současné době po Bitcoinu druhá nejhodnotnější kryptoměna a my brzy budeme vyvíjet univerzální nástroj, který poslouží všem iOS mobilním aplikacím.

Rok 2017 byl rokem rekordních investic do kryptoměn a tokenů, které takto získaly prostředky. A nyní se snaží prosadit do každodenního života uživatelů – pouze tak se dokáže reálně zhodnotit doposud spekulativní kapitál. Za tímto účelem jsou zakládány nadace, které podporují projekty vedoucí k širší adopci, podobně jako výše zmíněná Ethereum Foundation.

Cílem této nadace je zapojit do rozvoje kryptoměny vývojáře, kteří již mají zkušenosti s technologií blockchainu. Vypsala proto granty na projekty, jež mají rozšířit a zpřístupnit možnosti využití Etherea, usnadnit manipulaci s ním a také zlepšit zabezpečení této kryptoměny. A my jsme jeden z těchto grantů vyhráli.

Co budeme vyvíjet

Na základě získaného grantu vytvoříme startovací projekt pro vývoj mobilních aplikací pracujících s Ethereum blockchainem. Jako základ nástroje nám poslouží projektový skeleton, který v Ackee interně vyvíjíme a používáme přes 2 roky. Nyní ho rozšíříme o novou knihovnu, která umožní operace s Ethereum blockchainem přímo z programovacího jazyka Swift, což doposud nebylo možné.

Výsledek naší práce bude zveřejněn jako open source na Ackee githubu a usnadní tak práci iOS vývojářům, kteří budou chtít vytvářet aplikace pracující s Ethereum blockchainem – od online peněženek po aplikace zabývající se smart contracts. Protože jsme si práci se smart kontrakty už vyzkoušeli na několika menších projektech, moc dobře víme, že nám podobný nástroj při vývoji chyběl. Dobu vývoje odhadujeme na cca půl roku.

Jak jsme se ke spolupráci dostali

Sice jsme původně žádali o grant na konkrétní aplikaci, ale vedení nadace projevilo větší zájem o využití našeho know-how v oblasti vývoje. Párkrát jsme si zavolali s Ethereum Foundation inženýry ze Silicon Valley a řešení, které pomůže zároveň celé vývojářské komunitě, bylo na světě.

Ve světě kryptoměn se snažíme být aktivní, máme za sebou již několik menších projektů. V rámci hackatonu CEE Hacks jsme představili inovativní způsob sdílení nákladů na elektřinu pomocí blockchainu a nedávno jsme spolupořádali Prague Blockchain Meetup. Já jsem loni pod hlavičkou ČVUT FIT publikoval výzkumný článek pro IEEE o využití blockchainu pro vyvažování zátěže v P2P clusterech.

Blockchain je populární téma a hodně firem o něm mluví, takže jsme rádi, že nyní pracujeme na konkrétním projektu přímo v epicentru dění. O průběhu projektu dáme vědět na našich sociálních sítích a plánujeme taktéž pravidelně reportovat o postupu vývoje na našem účtu na Medium.com.

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee Blockchain

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!