< Zpět na články

Svelte Summit 2021: Report z virtuální konference

Letošní Svelte Summit Spring 2021 byl teprve třetí ročník online konference o Svelte. Jen ve zkratce, Svelte je frontendový kompilátor, který komponenty kompiluje přímo do Javascriptu a při běhu po něm “není ani stopy”.

Na konferenci bylo celkem 16 přednášek a nejlepší z nich jsem se pokusil shrnout níže. Kromě přednášek byl součástí i krátký kvíz s 10 otázkami (polovinu jsem uhodl) které se týkaly buďto historie Svelte, nebo obsahovaly přímo Svelte kód. Věděli jste například, že předchůdcem Svelte je framework Ractive.js?

Building the Next Generation of Low Code with Svelte

Martin McKeaveney, jeden ze zakladatelů open source low-code platformy budibase, zde představil low-code obecně a pak i konkrétní využití právě na příkladu budibase. Jen ve zkratce: low-code platformy se snaží udělat programování více “vizuálním” a ulehčit tak vývojáři práci odstraněním repetitivních a automatizovatelných činností. Použití budibase vypadalo jednoduše a zároveň byly jednotlivé operace s daty velice flexibilní. Zároveň se jedná o produkt, kde je reaktivita Svelte vidět v plné síle.

Zwoosh YEAHHH Shabam! 🤯 Whimsy in motion

Zábavná live-coding ukázka toho, jak se dají v praxi použít Svelte přechody a animace k oživení statické stránky. Ron Au nás provedl webovými animacemi od nejjednodušších po opravdu složité (závěrečná animace “Back to top” odkazu opravdu stojí za to). A cestou zmínil i možnost detekování preference uživatele, zda má zájem o minimalizaci animací (prefers-reduced-motion). Svelte samotné pak nabízí hned několik jednoduchých animací a přechodů, které jdou použít i bez znalosti CSS.

SvelteKit status update

Poslední příspěvek a pomyslný “vrchol” konference byl, stejně jako loni, od samotného Riche Harrise, autora Svelte a Sapperu (framework postavený nad Svelte). Vysvětlil v něm myšlenku SvelteKitu, což je nástupce Sapperu a měl by být něčím jako je Next.js pro React, nebo Nuxt.js pro Vue. Rozdíl by měl být ale v tom, že zatímco při vývoji Reactu je použití Next.js poměrně zásadní rozhodnutí, u SvelteKitu by mělo jít o první a standardní možnost při vývoji Svelte aplikace. Zároveň bude SvelteKit pro co nejpříjemnější vývoj používat Snowpack pro hot-module-reloading a rollup jako bundler. Dále by měl mít plnou podporu Typescriptu a vestavěnou podporu pro hlavní serverless platformy (už teď podporuje Netlify, Vercel, Cloudflare Workers…). Celkově se zdá, že půjde o mnohem lepší Sapper a Svelte komunita tak bude mít mnohem jednodušší začátky nových projektů.

Několik dalších příspěvků na summitu se týkalo přímo použití Svelte v konkrétním produktu. Z příspěvků, které se týkaly Svelte samotného, bych ještě doporučil:

  • Untangling Higher Order Components in Svelte – live-coding ukázka možností předávání Svelte komponent dovnitř jiných komponent
  • Testing Svelte – použití Testing Library pro testování Svelte komponent

Celkově byl letošní Svelte Summit zajímavým pohledem na různé oblasti, kde lze Svelte a jeho reaktivitu účinně využít. Konference jako taková byla online a zdarma a tím i některé vstupy působily hodně odlehčeně. Nebylo výjimkou, že s přednášejícím bylo na kameře i zvíře, v jednom případě přednášel dokonce maňásek. Jednotlivé příspěvky byly spíše kratší (10-30 minut), což přístupnost konference dále zlepšuje. Pokud byste se o Svelte chtěli dozvědět víc, napište do komentářů, co vás zajímá, a v dalším blogu se můžeme podívat na využití téhle technologie v praxi. :)

Michal Vlasák
Michal Vlasák
Backend DeveloperMichal je backend vývojář s backgroundem v umělé inteligenci a psychologii. Programování je pro něj především nástroj na řešení problémů.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >