< Zpět na články

Výsledky kvízu "Jaké jsou tvoje (nejen) programátorské schopnosti?"

Minulý týden jsme do světa vypustili kvíz, jehož účelem bylo respondentům zodpovědět, na jakou pozici v IT by se hodili - samozřejmě v kontextu naší specifické Ackee firemní kultury. Nyní přinášíme některá zajímavá čísla, která z kvízu vzešla.

Způsob hodnocení

Pro každou specializaci (iOS, Android, web frontend, Node.js, admin) byly dvě otázky. U každé otázky byly dvě odpovědi, přičemž jedna byla zcela správně, druhá taktéž správně, ale méně :-). Na základě toho jsme rozřazovali, jestli je repondent spíše junior nebo senior. Za ostatní odpovědi žádné body nebyly. Dále se v testu nacházelo několik výplňových otázek, které rozhodly v případě, že byl bodový zisk dvou specializací podobný a to podle nechutných Ackee stereotypů (iOSáci nejvíc hulej, admini používaj zásadně VGA kabel). Aby nešel test tak jednoduše natipovat, některé vyloženě špatně odpovědi (typu "Většinu rozdílů rozlišení řeší browser s responsivní podporou") vedly ke dvěma non-IT charakterům.

Jaké tedy byly možné výsledky? Celkem mohlo vyjít 12 charakterů:

Pojišťovák - týpek co vybírá jako správné odpovědi úplné blbosti, pije limonádu a používá VGA kabel.Oldschool linux guru - něco jako linux junior - používá příkazy typu apt-get, ale nezná infrastructure as a code a navíc opět VGA kabel a místo piva limonáda.Ostřílený frontendový webař - senior webař, preference omamných látek na průměru.
DevOps guru
- senior admin, preferuje řešení typu Docker nebo BaaS. Bylo ale docela lehké natipovat.Senior Node.js developer - omamné látky na Ackee průměru, kdo slyšel o Node.Js mohl docela lehce tipnout.Bezdomovec - to samé jako pojišťovák, ale alespoň pořádně kalí.
Mothafuckin' Android guru
- všechny Android odpovědi na plný počet.Naskillovaný iOSák! - všechny iOS odpovědi na plný počet a preference marihuanových cigaret.
Junior web frontend developer
- omamné látky v průměru, znalost webu taktéž.
Začínáš s iOSem
- zas tolik iOSu nerozumí, ale hulí.
Androiďák začátečník
- Android odpovědi nikoliv nejlepší, ale dobré.

Získané výsledky

Sběr výsledků probíhal od pátku do pondělí, kvíz byl propagován našimi klasickými kanály - tudíž především mezi technickou komunitou. Celkem kvíz vyplnilo 423 osob.

[visualizer id="860"]

Rozložení odpovědí označuje vítězství Pojišťováka, což vzhledem k zábavné povaze kvízu, který si vyplňovalo i mnoho netechnických osob není až tak překvapivé. Překvapivé je, že tyto osoby převážně nekonzumují alkohol a marihuanu (to by vyhrál Bezdomovec). Následuje Oldschool linux guru, neboli základní orientaci v příkazové řádce má zřejmě spousta lidí (a bohužel i VGA kabel). Třetí pozici obsadil Ostřílený frontendový webař.

[visualizer id="859"]

Reprezentativnější data dostaneme, když spojíme jednotlivé urovně specializací. Dle očekávání se mobilní vývoj (iOS a Android) drží až na konci žebříčku. Mobilních vývojářů je nedostatek, proto je o ně také enormní zájem.

[visualizer id="863"]

Poslední graf nebere v potaz výsledky kvízu, ale správné odpovědi. Neboli někdo může ovládat jak např. iOS, tak Node.Js (tzv. fullstack developer) a jemu kvíz přisoudil charakter dle preference návykové látky. Po odfiltrování těchto preferencí se prohodilo pořadí webových a serverových technologií. Počet osob, které byly schopné zodpovědět webové otázky je bezkonkurenčně nejvyšší, jestliže někteří z nich mají i základy příkazové řádky, tak kvůli preferenci VGA kabelu skončili mezi adminama (ve výsledku kvízu, nikoliv na tomto grafu).

Závěr

Přesto že se jednalo převážně o ftip, získaná data potvrzují trend, který pozorujeme: mobilních vývojářů je málo, web umí každý a boj za vymýcení VGA kabelu ještě zdaleka neskončil!

PS: do Ackee aktuálně přijímáme iOS, Node.Js a web frontend vývojáře. Pošlete případně CV na prace@ackee.cz, rádi se s váma i nezávazně potkáme.

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee BlockchainJosef je spoluzakladatel Ackee, CEO Ackee Blockchain a doktor přes distribuované systémy na ČVUT. Ve volném čase okopává záhonky a chová křepelky.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >