< Zpět na články

Kateřina Kebzová: Dostat se do Ackee je těžší než na Harvard

Kateřina Kebzová má v Ackee na starosti People & Culture. V rozhovoru prozradila, co znamená být “miláčkem”, čím je speciální naše firemní kultura, jak probíhá výběrko i onboarding a co (ne)dělat na pohovoru (nejen v době pandemie).

Jak tě napadlo jít dělat HR právě do IT?

Vždycky jsem ve svém blízkém okolí měla spoustu lidí, kteří se v tomhle oboru pohybovali a bylo mi s nimi fajn, takže jsem si říkala, že by to tak mohlo být i v tom pracovním prostředí.

Čím se to liší od jiných oborů?

Podle mě je atraktivní to, že IT firmy svým způsobem udávají trendy v HR – ať už jde o benefity nebo nastavení toho pracovního prostředí. Jako první měly v práci stolní fotbálky společnosti v Silicon Valley a teď je má každý druhý kancl. Druhá věc je, že dělají zajímavé a inovativní věci a je super nejen vědět, že se něco takového děje, ale také být přímo u toho.

Překvapilo tě něco, když jsi přišla do Ackee?

Jak moc lidem na firmě záleží a jak moc se chtějí zapojovat do HR činností nad rámec svojí agendy. Všichni v tom byli totiž extrémně angažování a bylo vidět, že mají na srdci největší blaho té firmy. A potom taky to, že asi tak každá druhá odpověď na moji otázku je vtip a nemám ji brát vážně (je tu fakt bžunda). No a že se na oběd chodí už v 11:15.

Ackee Break Point

Můžeš víc popsat, jaké lidi hledáme?

Oceníme lidi, kteří vždycky řeknou nahlas svůj názor, chtějí na sobě pracovat a záleží jim na tom, kde a s kým spolupracují. Jsou iniciativní a nečekají, že se něco bude dít samo. Umí si poradit v netradičních situacích a přichází s vlastními nápady a způsoby řešení. 

A koho hledáte nejčastěji?

Kromě toho, že aktuálně hledáme zkušenější lidi do frontendu, DevOps nebo týmu projekťáků, máme dobrou zkušenost i s talentovanými juniory, kteří se prostě chtějí učit. Rozhodně je od koho – každý nováček má svého “buddyho” a team leadera v roli mentora k tomu. V Ackee stavíme na zkušenostech, takže i naši miláčci mají know-how, které mohou předávat dál. Nejen proto jsme jednička ve vývoji aplikací. Když má tedy někdo IT background, ale třeba ještě neví, jestli se chce profilovat směrem mobilního nebo webového vývojáře, také ho rádi uvítáme a pomůžeme mu stát se profíkem v oboru. 🙂

Jak probíhá výběrko? 

Pro většinu lidí není hledání práce zrovna příjemný proces, a tak se obecně snažíme eliminovat stresující situace. Chceme co nejvíc přiblížit, jak práce v Ackee vypadá, proto jsme transparentní hned od začátku. S kandidátem si tykáme, už když mu poprvé voláme, a snažíme se s ním navázat osobnější vztah. Vždycky chceme vidět i nějakou ukázku práce (u vývojářů kousek kódu, u designérů portfolio). 

Když to vypadá nadějně, potkáme se osobně a trochu víc si přiblížíme, co je kandidátovi blízké (jak co se týká technologií, tak celofiremního nastavení) a jak to funguje u nás. Pokud si sedneme, nabídneme mu tzv. nultý den v Ackee, během kterého si vyzkouší, jak by vypadal jeden pracovní den v Ackee: dostane první úkoly, zajde na oběd s týmem, potká se s naším CEO Martinem. A když se mu u nás líbí a všichni, kdo ho poznali, ho k nám chtějí, dáme mu nabídku.

Máš nějaké rady, jak se na výběrové řízení připravit?

Stejně jako my si vybíráme kandidáta, kandidát si vybírá nás. Zajímá nás, čím jsme ho oslovili, proč se chce připojit právě k nám, na čem by u nás chtěl pracovat, co by u nás vylepšil a tak podobně. 

Podle jakých kritérií lidi vybíráte?

Lidi nepřijímáme na konkrétní projekty, přijímáme je do Ackee. I když samozřejmě sdílíme to, na čem bude nováček pracovat. Vždycky chceme navázat dlouhodobou a stabilní spolupráci. Proto chceme poznat nejen technický skill, odborné dovednosti a preference kandidáta, ale i to, jestli má “Ackee spirit” (neboli jestli sdílí podobné hodnoty a cítí se dobře v podobném pracovním prostředí, jako máme v Ackee). Obojí je pro nás stejně důležité.

Ackee Break Point Team

Na jaký pohovor nebo kandidáta ráda vzpomínáš?

Určitě převládají ty dobré pohovory a kandidáti, se kterými chceme zůstat i do budoucna v kontaktu, za to jsme moc rádi. Ale pamatuju si na týpka, co si tak moc chránil svoje soukromí, že si při online pohovoru nezapnul kameru ani po tom, když jsem vysvětlila, jak důležitá neverbální komunikace v takovéhle situaci je. Nechtěl nám dát příležitost poznat ho právě i po té “lidské” stránce a nakonec se nestal novým miláčkem. 

A jak se člověk stane miláčkem? Můžeš přiblížit i onboarding?

Kromě nutností jako třeba nastavení přístupů se během prvního dne seznámí se všemi, které ještě nepotkal při nultém dni. Dostane první úkoly a k ruce buddyho, na kterého se může kdykoliv obracet. S team leaderem má každý týden “jednajedničku” (setkání 1:1), kde se vyjasňuje očekávání, že vše funguje tak, jak jsme si ve výběrku nastínili. Po uplynutí skoro tří měsíců ho čeká pokec s HR, pokec s TL a ukončení zkušební doby.

Jaké výzvy přináší tvoje práce v době pandemie?

Není jednoduché zachytávat náladu v týmech nebo aktuální problémy lidí online. Už se nedá jen tak si všimnout z nonverbální komunikace nebo pokecu nad pribináčkem, že něco nefunguje ideálně. Snažíme se tak v HR problematickým situacím předcházet: pravidelně se potkávat v týmech i mimo práci, pořádat i online Ackee akcee, které by normálně probíhaly (jako třeba poslední Vánoce), podporujeme duševní zdraví a sdílíme tipy na remote práci. 

Jak bys shrnula uplynulý rok z hlediska HR?

I loni jsme mírně rostli a je nás už okolo sedmdesáti. Přihlásilo se nám přes 700 zájemců o práci a přijali jsme pouhých 15. Míra přijetí se tak dostala na 2,24 % a já proto ráda říkám, že dostat se do Ackee je těžší než na Harvard. 🙂 Fluktuaci jsme v tomto roce měli 12,5 %, což je mezi IT agenturami super číslo.

Kolik lidí pak pozvete na pohovor?

Na pohovor se dostane třeba půlka lidí, co pošle životopis, ale liší se to podle jednotlivých pozic.

Co by podle tebe pro budoucí miláčky mohlo být lákavé?

Neustále (se) vyvíjíme. Během minulého roku u nás vzniklo a proběhlo (nebo stále probíhá) několik crowd learningových aktivit. Jde o typ vzdělávání, kdy se účastníci vzájemně učí a představují si témata a jejich řešení – třeba škola Go, School of Flutter nebo škola Cypressu BI-CYP. Kromě technického vzdělávání a rozvoje se zaměřujeme ale i na netechnické.

Díky #speackers miláčci mohli zapracovat na svém veřejném vystupování a své znalosti tak mohou předávat dál. Příležitosti rozvíjet se a zkoušet si nové věci našim lidem zprostředkováváme i "mimo" Ackee. Třeba naposledy si náš frontenďák Lukáš vyzkoušel mentorskou roli při vedení přednášky v podzimním běhu Web Academy Czechitas.  

A poslední otázka – co čeká lidi v Ackee v roce 2021?

Nemůžu moc prozrazovat, ale budou nové kancly! (Tak snad se v nich i potkáme. 😀). Taky se těšíme na spoustu zajímavých projektů jako je Ackee Blockchain. A naši kandidáti a fanoušci se mohou těšit na pravidelné komprimované dávky novinek za uplynulé čtvrtletí v podobě AckeeSpirit.zip. 🙂

výhled z Ackee terasy na Karlín

Markéta Škaldová
Markéta Škaldová
Copywriter & UX WriterMarkéta se podílí na tvorbě obsahu na web a další digitální prostředí, kde jsou potřeba ta správná slova. Background má v marketingu a informačním designu a zajímá se o HCI a účinky technologií na společnost.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >