< Zpět na články

Kolik stojí vývoj mobilní aplikace?

Aktualizováno: 14. 2. 2024

Často za námi chodí klienti a ptají se, kolik u nás bude stát vývoj aplikace. Odpověď na tuto otázku ale není tak jednoduchá a záleží na mnoha faktorech, které se nyní pokusím vysvětlit. Cílem článku je především objasnit, proč jako agentura pro vývoj aplikací nemůžeme na začátku přesně určit celkovou cenu projektu.

Jaké jsou jednotlivé faktory, na kterých závisí cena projektu?

Prvním z nich je určitě kompatibilita, tedy s kolika typy zařízení a operačních systémů si bude aplikace rozumět. Svět iOS a Androidu je v tomto dost odlišný.

U iOS si stačí zvolit, zda chcete, aby vaše aplikace fungovala pouze na posledních modelech iPhonů a jejich operačním systému (nyní iPhone 15 + iOS 17), nebo přidáte podporu i pro starší modely (včetně předchozích verzí operačního systému (což nedoporučujeme, protože více než 70 % uživatelů vždy upgraduje do týdne na nejnovější verzi OS).

U Androidu ale najdeme velké množství výrobců a verzí samotného operačního systému. Zde jsme vám proto připraveni pomoct s výběrem nejvhodnější kombinace tak, abychom zajistili funkčnost pro váš cílový segment a vy nemuseli zbytečně utrácet za podporu variant navíc. Ty totiž mohou vývoj mobilní aplikace nepříjemně prodražit a při široké podpoře a testování bude vývoj dražší než pro iOS.

V závislosti na vašich požadavcích se také vyvíjí sestava vývojářského týmu, což má vliv na celkové náklady:

  • Základní tým se skládá z project managera, UI/UX designera, alespoň 2 mobilních vývojářů a testera. V případě potřeby práce s daty ještě backend vývojáře.
  • Rozšířený tým dále zahrnuje DevOps inženýra, webového vývojáře a další 2-4 Android nebo iOS vývojáře (záleží na požadavcích).

Jak je tedy patrné, na náklady má velký vliv zvolená komplexnost a funkčnost aplikace. K nejčastějším funkcím, které rozšiřují základní funkce aplikace patří:

  • backend infrastruktura pro propojení s databázemi,
  • webové administrační rozhraní pro data ve vaší aplikaci,
  • chat, zasílání zpráv, push notifikace,
  • možnost dodatečných nákupů uvnitř aplikace (In-app purchases),
  • integrace funkcí třetích stran, jako je sdílení na sociální sítě či externí platební brány,
  • využití hardwarových součástí telefonů, jako je GPS, gyroskop a další,
  • samostatné uživatelské rozhraní pro tablety,
  • využití analytických nástrojů k přizpůsobení vývoje podle získaných dat,
  • machine learning – strojové učení na základě chování uživatele v aplikaci,
  • zásah do nativního chování operačních systémů (úprava v nastavení Androidu či iOSu).

Přidání těchto součástí dokáže práci na vývoji aplikace zkomplikovat, a tím i prodražit.

Na funkčnost navazuje uživatelské rozhraní a vzhled aplikace. Zde se nabízí 3 možnosti:

  • držet se striktně systémového vzhledu dané platformy,
  • nechat si vytvořit vlastní rozhraní přesně podle vašich představ,
  • vlastní rozhraní doplnit o animace a zobrazování dat v reálném čase (např. blížící se auto na mapě).

Dražší možností je samozřejmě tvorba designu na míru, výsledek ale bude stát za to a vaše aplikace bude jedinečná. Doplnění o animace a události v reálném čase dodá vaší aplikaci říz. Pokud si vyberete čistě systémovou grafiku, celkové náklady na aplikaci nicméně budou mnohem nižší.

Posledními faktory, které ovlivňují vaše náklady, jsou podpora a updaty vaší aplikace (ty už nejsou v počátečním odhadu ceny aplikace zahrnuty). Každá aplikace vyžaduje po svém vydání soustavnou péči: zajištění podpory pro nová zařízení, údržbu backendové infrastruktury a cloudu nebo pravidelné updaty. Je třeba počítat i s výdaji na propagaci aplikace.

Kolik stojí průměrná aplikace pro iOS/Android

Při jednání o ceně za vývoj aplikace od nás tedy nečekejte přesný odhad – není to především u náročnějších projektů možné. Zde se doporučuje vývoj vést pomocí agilních metodik, které umožní projekt doručovat po dílčích částech, tzv. sprintech. U těch jednodušších lze konečnou částku stanovit vstupní analýzou. Celková výše nákladů se odvíjí od času stráveného vývojem a implementací všech funkcí (tato doba se pak násobí naší hodinovou sazbou). A čas strávený vývojem se odvíjí od faktorů, které jsme popsali výše.

Pro lepší ilustraci představím 3 modelové příklady aplikací roztříděných dle funkcionality:

  1. Jednoduché aplikace: Taková aplikace nabízí pouze základní funkce a nevyžaduje integraci s nástroji třetích stran ani backend infrastrukturu. Používá systémový vzhled bez grafických prvků na míru. Vývoj trvá obvykle do 100 hodin pro jednu platformu. Příkladem je aplikace Mountimer pro iPhone a Apple Watch.
  2. Středně složité aplikace: Tato aplikace už nabídne třeba i chat, možnost platby, adaptaci UI pro tablety, komunikaci s dalšími službami a i základní backend infrastrukturu. Zde už vývoj trvá 600–800 hodin pro jednu platformu. Typově se může jednat třeba o aplikaci pro KVIFF Babysitting.today, jejíž součástí je i rozsáhlá webová administrace.
  3. Komplexní aplikace: Složitější aplikace provádí zpracování audia či videa, mají komplikovanou backend infrastrukturu či obsahují nástroje třetích stran jako např. strojové učení. Doba vývoje je zde 800 hodin a více. Příkladem je naše sportovně-zpravodajská aplikace Flashsport nebo mezinárodní logistická platforma BoxNow.

Naše hodinová sazba je individuální a odvíjí se od velikosti projektu, termínu a náročnosti.

Jak začít s vývojem aplikací

Zde již záleží na možnostech každého klienta a míře připravenosti daného projektu. Obvykle poskytneme prvotní hrubý rámcový odhad, aby měl klient představu, jestli je např. v jeho finančních možnostech se vůbec do realizace projektu pouštět – tak by měla postupovat každá férová IT agentura.

V žádném případě není tento rámcový odhad použitelný např. pro tendrování nabídky mezi více firmami, jelikož nezohledňuje většinu v tomto článku zmíněných detailů, které mají zásadní vliv na konečnou cenu.

Těmito detaily se zabývá následná analýza, jejíž pracnost je 2–4 dny a výstupem je technická specifikace projektu včetně hodinových odhadů pro jednotlivé funkce. To již klientovi poskytne dostatečně podrobné informace o náročnosti projektu. Poté je možné zvolit, zdali se vývoj mobilních aplikací může realizovat za fixní rozpočet, nebo v rámci agilního vývoje po jednotlivých sprintech.

Poté již nic nebrání úspěšné realizaci projektu. Pokud se chcete dozvědět ještě víc tipů ohledně vývoje a výběru agentury, přečtěte si náš white paper!

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee Blockchain

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!