< Zpět na články

Jak si vybrat správnou agenturu pro vývoj aplikace

Aktualizováno: 14. 2. 2024

Agentur nabízejících vývoj mobilních aplikací je hodně. Jak si ale vybrat tu pravou? Důležité je vědět, jak vlastně takový vývoj aplikací probíhá. Mobilní aplikace na míru není totiž zboží s jasnými parametry jako např. kancelářské potřeby, které můžeme tendrovat pomocí jednoduché poptávky.

Když chcete dostat kvalitní software

Jedná se spíše o službu typu právního zastoupení, kde také není možné předem určit přesný rozsah prací a cenu za soudní spor. Navíc IT agentury – především ty lepší – na projekty tendrované způsobem "zde je zadání, dejte mi cenu” ani nepřistoupí a preferují model time & material a některou z technik agilního vývoje.

Rozhodnutí pro konkrétní vývojářskou agenturu je tedy poměrně složité a mělo by zohlednit co nejvíce faktorů, které vám pomůžou na konci složit výslednou mozaiku.

Vývojový tým

Doba, kdy dobrou mobilní aplikaci mohl vytvořit jeden vývojář, je už dávno pryč. Jak jde celý obor kupředu, přibývá počet lidí, kteří jsou k tvorbě úspěšné aplikace nezbytní. Ptejte se, jestli má agentura všechny potřebné pozice personálně zajištěné (o jakých pozicích je řeč, se dočtete v blogu Kolik stojí vývoj mobilní aplikace). Je úplně v pořádku vyžádat si CV všech členů týmu.

Tito lidé budou pracovat spolu – je proto nezbytně nutné, aby tým co nejlépe komunikoval. I když existuje množství online nástrojů na komunikaci, nejlepší nápady vznikají stejně pořád v kuchyňce u kávovaru. Proto ty nejsehranější týmy sedí v jedné místnosti.

Je to obrovský rozdíl oproti tomu, když je oddělen vývoj od designu a projektového řízení. Jak co se týče získávání zpětné vazby (a tedy zvyšování kvality), tak v prostojích mezi jednotlivými úkoly (snižování rizik). Priority on-site týmu si projektový manažer mnohem lépe ohlídá a přizůsobí aktuální situaci.

Kvalita a outsourcing v tomto případě nejdou dohromady, proto v Ackee sedí vývojářský tým vždy pohromadě a nikdy neoutsourcujeme.

Moderní technologie

Další důležitou částí jsou technologie, se kterými agentura pracuje. Jak už jsme zmínili, IT agentura by měla poskytovat jasné výhody oproti bodyshoppovaným freelancerům a jedna z nich je zastupitelnost pracovníků na všech pozicích – jako klient byste neměli vůbec řešit náhlé problémy jako nemocenské, dovolené, odchody. K tomu je nutným předpokladem, že má agentura jednotný technologický stack, ve kterém jsou všichni programátoři (ale i třeba designéři) jako doma, protože všechny projekty mají stejnou architekturu. V Ackee je to MVVM a reaktivní programování. Kromě profilu na Stackshare by měly být viditelné i nástroje, se kterými agentura interně pracuje, např. na Githubu. Práce designérů by měla být taktéž viditelná, najděte si firemní profily např. na Dribbble.

Technologie, na kterých agentura váš software staví, by měly být aktuální nejen v současnosti, ale nejlépe i daleko v budoucnu. V Ackee jsme například začali pracovat v jazyce Kotlin půl roku předtím, než se stal oficiálním jazykem pro Android – klienti tím pádem dostanou aplikace s delší technologickou životností. Vyhněte se IT agenturám, které pracují na technologiích, které jsou již na ústupu – řešení sice v současné době funguje dobře, ale valíte tím před sebou velké náklady v podobě technologického dluhu.

Čím více technologií si je schopna vývojářská agentura odbavit inhouse, tím méně je nutná koordinace s dalšími subjekty, a tím pádem ubývá třecích ploch a možných problémů v projektu. Především je důležité mít inhouse backend tým. Taktéž je důležité, aby agentura zvládla následnou aplikaci i provozovat a měla vhodné postupy a nástroje pro continuous delivery – k tomu je zase nezbytný DevOps. Nechcete přece platit IT agentuře hodiny práce za dodání každé testovací verze aplikace.

Velkou roli také hraje nastavení spolupráce mezi designéry a vývojáři. Během let jsme vyladili postupy, díky kterým snižujeme výskyt problémů, které při návrhu aplikací a předání podkladů mohou nastat. Zároveň tím zvyšujeme kvalitu komunikace nejen mezi vývojáři, ale i klienty. Pro design u nás v současnosti používáme ověřený balíček nástrojů Figma a Adobe CC a nové pravidelně s radostí testujeme.

Do technologií v Ackee investujeme spoustu času a prostředků, své programátory a designéry posíláme na konference, máme interní výzkumné projekty, vedeme školení. Většinu našeho know-how opensourcujeme nebo sdílíme formou blogů. Naším cílem je být vždy na technologické špičce toho, co děláme.

Kvalitní reference

Poslední kapitolou jsou reference. Zde se nespokojte s logowallem na stránkách agentury, ale ptejte se, co konkrétně na zakázce IT agentura dělala. Jestli se jednalo o kompletní dodávku (návrh, design, programování, provoz), nebo pouze dílčí činnost na zakázce. Vyžádejte si kontakty na klienta a ověřte si u něj verzi agentury o spolupráci – pokud má vývojářská agentura čisté svědomí, kontakt vám ráda poskytne.

Taktéž je důležité, jestli má IT agentura zkušenost přímo z vašeho oboru. Technologicky se sice jednotlivé projekty až tolik neliší, ale vždy je plus, když agentura přinese i know-how z oboru. To má význam hlavně u integračních projektů jako např. digitalizace.

V Ackee máme za více než 10 let existence v portfoliu aplikace ze všech možných oborů, od seznamek po banky.

Výsledek: Ta pravá vývojářská agentura

Ať už tendrujete budík o jedné obrazovce pro kampaň klienta nebo bankovní aplikaci s integrací do SAPu, budete s agenturou spolupracovat dlouhodobě, protože nic jako finální scope neexistuje. Pokud chcete skvělý výsledek, nesmíte podcenit výběrové řízení. Jedná se o technologický projekt, nenechte se ovlivnit pouze řečí čísel. Jedině potom bude stát výsledek za to. Pro další tipy si přečtěte náš white paper.

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee BlockchainJosef je spoluzakladatel Ackee, CEO Ackee Blockchain a doktor přes distribuované systémy na ČVUT. Ve volném čase okopává záhonky a chová křepelky.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >